OVO JE GLAVNI PROBLEM KOJI SE POJAVLJUJE AKO VAM NEDOSTAJE VITAMINA D

Možda već pokušavate dodati malo dodatnog vitamina D u svoju prehranu, pogotovo u zimskim danima kada niste u mogućnosti izaći vani i upijati sunčeve zrake.

Ali postoji vrlo ozbiljan razlog zbog kojega biste trebali paziti da konzumirate ovaj ključni vitamin.

Naime, nedostatak vitamina D može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti, zaključili su istraživači sa Univerziteta Južne Australije u novoj studiji objavljenoj u časopisu European Heart Journal.

  • Ozbiljni nedostatak je relativno rijedak, ali u okruženjima u kojima se to dogodi, vrlo je važno biti proaktivan i izbjegavati negativne učinke na srce”, rekla je glavna istražiteljica, profesorica UniSA-e Elina Hyppönen, u priopćenju za medije.

Je li ovo nešto zbog čega trebate biti zabrinuti? Zbog činjenice “da mnogi od nas provode manje vremena na otvorenom i nose kremu za sunčanje, sami proizvodimo manje vitamina D”, izjavila je za Eat This Beryl Krinsky, osnivačica i izvršna direktorica B. Komplete.

Vitamin D regulira ekspresiju preko 800 gena

Osim kardiovaskularnih problema, Amy Archer, autorica knjige An Integrative & Functional Nutrition Approach to ADHD Management, dodala je da “suboptimalni nivo vitamina D može povećati rizik od mnogih kroničnih bolesti”, uključujući poremećaje kostiju, rak, te autoimuna i mentalna stanja.

Archer je objasnila da “mnoge stanice imaju receptore za vitamin D, a vitamin D regulira ekspresiju preko 800 gena”.

Registrirana nutricionistica primijetila je i da je vitamin D “potreban za stvaranje serotonina, ‘hormona sreće’ i neurotransmitera koji pomaže u regulaciji raspoloženja i sna”.

Kako biste bili sigurni da dobivate dovoljno vitamina D, Archer predlaže da jedete hranu poput žumanjaka, masne ribe i jetrice.

Krinsky također napominje da “neki mliječni proizvodi, sok od narandže, proizvodi od soje i žitarice” pomažu spriječiti nedostatak vitamina D.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

U SARAJEVU DANAS HITNA SJEDNICA SKUPŠTINE KS: IMA SAMO JEDNU TAČKU...

0
Informacija o poduzetim aktivnostima nadležnih sigurnosnih i drugih institucija u okviru kojih će se razmatrati sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo, jedina je tačka dnevnog reda hitne sjednice kantonalne skupštine koja će biti održana danas.