OVO JE HOTEL KOJI JEDNOSTAVNO NESTANE: SOBE VEĆ REZERVIRANE, SAMO ZGRADE NEMA

Poznati hotel od leda prvi put za 16 godina neće biti podignut jer nema dostupnog materijala.

Hotel od leda na jezeru Balea u sibinjskom okrugu u Rumuniji nažalost neće primati goste ove godine. Decembar 2019. bio je previše topao da bi se led zadržao, stoga nema materijala koji je potreban za njegovu izgradnju.

Ova turistička atrakcija već desetljeće i pol punila je svoje ledene sobe gostima iz cijelog svijeta, a tako je trebalo biti i ove godine. Gosti koji su već napravili rezervacije morat će pronaći neko drugo mjesto za zimovanje, piše UNILAD.

Ovaj ironičan obrat sudbine još je jedna posljedica globalnog zagrijavanja koje proživljavamo. Zime su sve toplije, čak i u jugoistočnoj i istočnoj Europi.

Led koji se uvijek do sada koristio za izgradnju hotela izvlači se iz jezera Balea, a sam hotel bivao je smješten na nadmorskoj visini od 2.000 metara.

Alexander Uncheshel, predstavnik hotela, dao je sljedeće saopćenje:

  • Ove godine nećemo biti u prilici sagraditi ledeni hotel uslijed nedostatka leda. U utorak, 7. januara zabilježena je temperatura od -17 stepeni Celzijusa i debljina snijega od 166 cm, tako da, čak i da podignemo hotel, ne bi bio isplativ kao tokom prošlih nekoliko godina. Prošle je godine podignut prije Božića i bio je otvoren sve do uskršnjih praznika – rekao je.

Kako bi izgradnja bila uspješna, radnici moraju motornom pilom sjeći goleme ledene kocke iz samog jezera Balea.

Budući da je kraj godine bio topao, jezero se nije zaledilo na vrijeme da se hotel podigne.

  • Veliki broj turista iz cijelog svijeta rezervirali su apartmane, ali će, bojim se, morati pričekati do sljedeće godine, kada ćemo, barem se nadam, uspjeti podići hotel od leda, kao i ledenu crkvu i iglu, kao što smo radili prošlih godina – kaže Uncheshel.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE