OVO JE HRANA KOJU TREBA IZBJEGAVATI TOKOM LJETA

Nije ni čudo da se učestalost zdravstvenih stanja povezanih sa toplotom takođe povećava sa porastom žive.

Uzgred, ljetnja hrana igra vitalnu ulogu u pomaganju da prevaziđete toplotni talas. Ali ne daje sva ljetnja hrana umirujuće dejstvo. Pročitajte da biste saznali više o hrani koju treba izbjegavati tokom ljetnje sezone.

Rastuće temperature su loše za ljudsko tijelo, ali nude savršeno mjesto za razmnožavanje mikroba. Ovo uzrokuje da se ljetnja hrana lako pokvari. Takođe, postoji nekoliko onih zbog kojih se brzo osjećate sitima i onih koje su bogate kalorijama i ne pomažu u smanjenju tjelesne temperature, već je podižu. Ove namirnice treba sada da izbjegavate:

1. MESO

Meso je izvor masti i proteina. Ali ono opterećuje tijelo tokom vrelih ljetnjih mjeseci. Meso je teško svarljivo. Dakle, kada se konzumira tokom ljetnjih mjeseci, izaziva toplotu tokom procesa varenja, što dovodi do daljeg porasta tjelesne temperature. Takođe, ulje i začini koji se koriste za kuvanje mesa čine da se tokom ljeta osećate teško, naduto i nezdravo.

2. ZAČINJENA HRANA

Dodavanje začina hrani obogaćuje ukus i aromu, ali nije među najboljom ljetnjom hranom. Začini poput čilija, bijelog luka, đumbira, sjemena senfa, crnog bibera, kima i cimeta su hrana koja zagrijava tijelo. Kada se progutaju, povećavaju tjelesnu temperaturu. Oni takođe povećavaju brzinu metabolizma i utiču na proces varenja. Pretjerano začinjena hrana tokom ljeta takođe može da izazove vrućine i erupcije na koži.

3. PLODOVI MORA

Morski plodovi imaju tendenciju da se brzo pokvare ako nisu pravilno upakovani i uskladišteni. Ljetnji mjeseci daju savršene temperature za razvoj mikroba. Konzumiranje morskih plodova koji nisu svježi može dovesti do trovanja hranom i teških želučanih tegoba.

4. PRŽENA HRANA

Pržena hrana kao što je meso, pomfrit, riba, itd, sadrži puno ulja. Ove namirnice se teško vare i čine da se osjećate usporeno i teško. Štaviše, prekomjerno znojenje tokom ljeta zajedno sa masnom hranom izaziva pojavu akni i bubuljica tokom ljeta.

5. SLADOLEDI NA BAZI MLIJEKA

Iako ovo može biti potpuno iznenađenje, sladoledi na bazi mlijeka ne spadaju među najbolju ljetnju hranu. Napravljeni od kondenzovanog mlijeka, povećavaju tjelesnu toplotu tokom procesa varenja. Takođe, sladoledi na bazi mleijka su skloniji kvarenju. Da biste pobijedili ljetnju vrućinu, jedite domaće sladolede na bazi vode.

6. ČAJ I KAFA

Topli napici poput čaja i kafe povećavaju toplotu u tijelu. Takođe, oni su diuretici i tako ostavljaju tijelo dehidrirano. Kofein prisutan u ovim napitcima zagrijava tijelo, što dovodi do povećane učestalosti zdravstvenih problema povezanih sa toplotom.

Pravi izbor ljetnje hrane može vam pomoći da se hrabro suočite sa užarenim ljetnjim suncem. Ne pretjerujte i slatkim i slanim užicima. Prekomjerni šećer podiže tjelesnu temperaturu tokom varenja, dok prekomjerni unos soli izaziva dehidraciju usljed pojačanog mokrenja. Jedite što više voća i povrća i jedite količinski manje obroke, više puta dnevno.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.