OVO JE NAJBRŽI AUTO NA SVIJETU, VOZIO JE NEVJEROVATNIH 533 KM/H!

Baš kao što su i obećali, američki SSC je s trona skinuo evropske rivale i vratio titulu najbržeg na svijetu.

Bilo je to 13. septembra 2007. godine kad je SSC Ultimate Aero vozio prosječnom brzinom od 412,22 km/h. Sada su došla neka nova vremena i neki novi automobili.

A to im je skladno najavama uspjelo s Tuatarom, modelom pokretanim moćnim V8 strojem od 1750 KS. Testnu dionicu državne ceste nedaleko od Las Vegasa odvezli su prosječnom brzinom od 484,53 km/h u jednom i čak 532,93 km/h u drugom smjeru, odnosno prosječnih 508,73 km/h. Pritom je automobil koristio cestovne gume, kao i klasično gorivo, navodi Index.hr.

Iza volana je bio Oliver Webb i rekao je nešto od čega se ledi krv u žilama konkurenata. Naime, Web je konstatirao kako Tuatara ni tada “nije ostala bez pare”, tj. mogla je još brže. Zadnjih 32 km/h auto je nabrao u posljednjih pet sekundi.

SSC Tuatara iza sebe ruši sve rekorde. Tako je ujedno i vlasnik titule za najbrže odvezenu milju na javnoj saobraćajnici (503,92 km/h) i najbrže odvezeni kilometar (517,16 km/h). Konačno, tu je i titula najveće brzine postignute na javnoj cesti (532,93 km/h).

SSC North America je organizaciju obaranja rekorda provela u skladu sa svim standardima. Dva su nezavisna svjedoka pratila vožnju, korištena je atestirana GPS oprema, a auto je pratilo i 15 satelita.

SSC Tuatara će biti proizvedena u 100 primjeraka, a početna cijena je 1.625.000 dolara.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.