Od 13 godine bavim se poljoprivredom i od tada i sve do danas sam u vodi i blatu. Osim mene, istim poslom se bavi i moj brat koji je mlađi od mene dvije godine. Obrađujemo zemlju, kosimo, sijemo pa čak uzgajamo i nešto od domaćih životinja – kaže Miketa.
Iako, kako kaže, rad na njivi iziskuje dosta posla i truda, rezultati su uvijek vidljivi . Zbog lošeg ekonomskog stanja oslabila je i kupovna moć građana. Manje se prodaje i zarađuje u odnosu na neka prošla, ali bolja vremena, piše Avaz.ba.
- Prodaja je tanka, ali može se nekako preživjeti. Ko radi taj će i imati neke koristi, jer ne možeš prekrstiti noge i čekati samo gotovo. Treba zapljunuti u šake pa raditi, nikog se nećeš bojati, niti Boga ni ljudi. Sramota nije raditi već ukrasti – ističe on.
Iako je u poznim godinama, Anto Miketa dobro izgleda. Dosta je pokretljiv i još je punoj snazi da radi i one najteže fizičke poslove.
- Bez obzira na vremenske uslove ja radim, pa čak i po kiši. Nema života bez rada, niti zdravlja bez kretanja. Čovjek se treba paziti i na hrani. Najviše jedem povrće, voće, mliječne proizvode i med, a meso jedem u jako malim količinama. To je tajna moje dugovječnosti i života – savjetuje Miketa.
Porodica Miketa u Jajcu je poznata kao porodica dobrih i čestitih radnika. Oni su postali sinonim za jajačku poljoprivredu. Uzgajaju brojne kulture, a uglavnom su se bazirali na plasteničkoj proizvodnji.