Ruska doktorica Olga Korableva kaže da je biserni ječam nevjerovatno koristan za zdravlje.
Ova žitarica sadrži mnogo fosfora, koji je neophodan za kardiovaskularni sistem, zubnu gleđ i koštano tkivo.
Ovaj mineral je neophodan je za normalan rad srčanog mišića, a njegov nedostatak u organizmu dovodi do poremećaja hemotakse leukocita, povećana je osjetljivosti eritrocita i javlja se disfunkcija trombocita.
- Osim toga, ječam sadrži kalijum, kalcijum, gvožđe, vrednu aminokiselinu lizin, koja stimuliše proizvodnju kolagena. To je protein koji direktno utiče na izgled i zdravlje naše kože, zbog čega se ječam naziva ‘žitaricom za ljepotu’ – kaže doktorica.
Takođe je istakla i da je ječam dijetalna namirnica koja sadrži veoma malo masti – 1,1 g na 100 g. Jedine osobe kojima se ova žitarica ne preporučuje su oni koji su intolerantni na gluten.
- Najvažnije je da se ne prejedete, jer ječam izaziva gasove. Iz istog razloga, žitarice ne treba davati djeci mlađoj od tri godine, čak i ako su dobro prokuvane. Uopšteno, da bi se što bolje svario, ječam treba dugo da se kuva, najmanje 50 minuta, a bolje je ako se prethodno potopi preko noći”, savetuje doktorica, prenose Nezavisne.