OVO JE NEKOLIKO TRIKOVA KOJIMA MOŽETE SMIRITI UPLAKANO DIJETE

Tantrumi, poznatiji kao dječji izlivi bijesa, mogu biti veoma izazovni za roditelje, koji u tim situacijama vrlo često posežu za telefonima i tabletima kako bi smirili mališane.

Međutim, ne preporučuje se da djeca provode previše vremena pred ekranima, s obzirom na negativan utjecaj na mališane. Evo nekoliko rješenja koja bi mogla da vam pomognu da smirite dijete koje proživljava napad bijesa.

Pokušajte da mu otpjevate omiljenu pjesmicu

Smirite se – Prva stvar koju kao roditelj morate da uradite jeste da kada dijete ima tantrum vi ostanete pribrani, tačnije da se smirite. Ukoliko vaša burna reakcija izostane, veća je vjerovatnoća da će se mališan prije smiriti.

Pitajte dijete za mišljenje – Postavite direktno pitanje djetetu kako biste otkrili šta bi moglo da ga smiri. Međutim, to ne znači da treba da pristanete na zahtjeve koje inače branite.

Pjevajte djeci – Ukoliko je vaše dijete neraspoloženo, pokušajte da mu otpjevate omiljenu pjesmicu.

Duboko disanje – Zamolite dijete da duboko diše i naučite ga kako se to radi.

Ugasite svjetla – Ponekad je gašenje svjetla najefikasniji način za smirivanje male djece.

Zagrljaj pomaže

Izađite vani – Šetnja je uvijek dobra ideja, a djeci može pomoći da se smire. Znate i sami da se nakon šetnje svi osjećamo bolje, stoga izvedite mališana i uživajte svi zajedno.

Preusmjerite im pažnju – Pokušajte djeci da skrenete pažnju tako što ćete ih pitati koja mu je omiljena boja, koje su im omiljene pantalone, haljinica, crtani ili nešto slično.

Zagrlite ih – Zagrljaj pomaže u smanjenju emocionalnog stresa i odličan je način utjehe. Stoga ukoliko želite smiriti svoje djete, zagrlite ga.

Igrajte se s djecom – Igra je jedan od najboljih načina da smirite dijete. Otkrivanje novih igara podstaći će kreativnost kod mališana, ali će, također, i zaokupirati njihovu pažnju.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

MISTERIJA NESTANKA DANKE ILIĆ (2): ŠTA TO SKRIVAJU NJIVE NA PORODIČNOM...

0
Cijela Srbija i region sa strijepnjom već 4. dan iščekuju da li će policija i ovog jutra nastaviti sa kopanjem i radovima u okolini mjesta nestanka Danke Ilić u potrazi za dokazima i rješenjem misterije.