OVO JE PET LJEKOVITIH ČAJEVA KOJI SMIRUJU ŽELUDAC: TJERAJU MUČNINU, NADUTOST I GRČEVE U STOMAKU KAO OD ŠALE!

Ako osjećate bol i mučninu u želudcu, a želite posegnuti za prirodnim lijekom kojeg možete brzo i jednostavno pripraviti kod kuće onda je to definitivno čaj. Ovi čajevi pomoći će vam smiriti želudac

Želudačne tegobe, kao što su grčevi, gasovi i nadutost jedan su od najčešćih zdravstvenih poteškoća kod mnogih ljudi.

Mogući uzroci mučnine i bolova u želucu:

  • Lijekovi
  • hemoterapija
  • Gastrointestinalni poremećaji
  • Migrene
  • stres
  • tjeskoba
  • depresija
  • Jutarnja mučnina / trudnoća
  • poremećaji štitnjače

Mi vam u nastavku donosimo prirodna rješenja koja ublažavaju ove simptome.

Čaj od đumbira

Đumbir opušta digestivni trakt i omogućava hrani da prolazi kroz njega glatko, bez zadržavanja. Podstiče probavu i smiruje nelagodu u želucu, kao i mučnine.

Poznato je da đumbir ima protivupalna svojstva, jača imunološki sistem i pomaže u detoksikaciji jetre.

Njegova svojstva mogu pomoći u smanjenju osjećaja mučnine tokom trudnoće i hemoterapije.

Čaj od nane

Nana je posebno efikasna u liječenju probavnih poremećaja.

Etarsko ulje nane djeluje opuštajuće na želudac i crijeva i stimuliše lučenje žuči. Smanjuje grčeve, olakšava osjećaj mučnine i nelagode, te oslobađa od gasova.

Ugodan miris čaja smiruje i živčani sistem. 

Također, nana je popularna alternativa za liječenje sindroma iritabilnog crijeva (IBS), crijevnog poremećaja koji uzrokuje bol u stomaku, nadutost, nepravilan rad crijeva

Čaj od kamilice

Blago dejstvo kamilice smiruje želudac i olakšava probavu. Oslobodit će vas suvišnih gasova i smanjiti upalu sluzokože želuca. Liječi različite gastrointestinalne poremećaja, uključujući nadutost, probavne smetnje, dijareju, anoreksiju, mučninu, bol i povraćanje.

Čaj od komorača

Komorač ima vrlo odličan učinak u liječenju želudačnih tegoba i crijeva. Čaj od komorača smanjuje nadutost, smiruje grčeve u stomaku i crijevima, te ublažava i mučninu.

Čaj od korijena sladića

Čaj od korijena sladića se najčešće koristi kao lijek za želudac, a njegova velika moć leži u tome da smanjuje simptome probavnih smetnji i mučnine.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

GRBAVICA SE PRIJE 28 GODINA VRATILA SARAJEVU: TRAJNO UREZANE SLIKE I...

0
Na današnji dan, 19. marta 1996. godine izvršena je reintegracija jednog od najvećih sarajevskih naselja, Grbavice koja je pod okupacijom agresora bile pune četiri godine.