OVO JE PROVJERENO NAJBOLJE SLATKO OD CIJELIH SMOKVI: TAJNA JE U PRAVOJ MJERI ŠEĆERA!

Da li ima nešto ljepše i više osvježavajuće tokom ljeta od ukusnih i sočnih smokava? Obradovat će vas pozitivan odgovor, jer osim u svježem stanju, smokve ćete obožavati i u slatkoj zimnici čija je sezona spremanja upravo počela.

Bilo da ste ljubitelj zimnice ili ne ovom receptu nećete odoljeti, a ovako pripremljeno slatko od smokava, izmamit će osmijehe vaših ukućana. Kako se bliži kraj ljeta i sezona zimnica odlučila sam da se priključim tradiciji naših baka i oprobam se u spremanju slatkog od smokava. Na internetu sam za čas posla otkrila jednostavan i brz recept: 2 kilograma smokvi, 2 kilograma šećera…. Hmm… Probam smokve, a one med medeni, zato sam se odlučila da malo „modifikujem“ recept, misleći da su smokve same po sebi dovoljno slatke, pa sam sa dva kilograma mjeru šećera smanjila na jedan kilogram.

Nakon kratkog kuhanja zadovoljno sam se smheškala jer je moj prvi poduhvat i doprinos ovogodišnjoj zimnici bio više nego usphešan, bar sam tako mislila. Ponosno sam pozvonila prvim komšijama i poduhelila im svoje šarene teglice svheže napravljenog slatkog, a odlučila sam se da jednu teglicu zadržim i da je degustiram uz jutarnju kafu.

Nakon par dana sa zebnjom sam uvidhela da je slatko počelo da se kvari. Odmah sam krenula da se raspitujem zašto se to dešava, a komšinica, iskusna u pravljenju raznih đakonija mi je otkrila: „Pa ne može slatko bez šećera! Moraš da staviš punu mheru, jer to je tajna da se ne pokvari!“

Odmah mi je bilo lakše i odmah sam se bacila u novo pravljenje slatkog ovog puta spremna sa pravom mjerom Sunoko šećera!

Predstavljamo vam, sada već dobro provjereni recept za slatko od cijelih smokava:

Potrebno je:

  • 2 kilograma smokvi (sitnije smokve)
  • 2 kilograma Sunoko šećera
  • 2 decilitra vode
  • 1 cijeli limun

Priprema: Sunoko šećer i vodu staviti u dublju šerpu, pa na ringlu da se rastopi i prokuha. Smokve oprati, odstraniti im peteljke, svaku smokvu probušiti čačkalicom (da ne pucaju prilikom kuhanja), pa ih staviti u šećer i vodu. Dodati sok od pola limuna, a ostatak limuna isheckati i staviti da se kuha sa smokvama.

Kuhati još sat vremena. Šerpu „treskajte“ da se smokve izmješaju, nikako ne koristite kašiku da ih miješate, jer mogu da se raspadnu. Ostavite da se ohladi sve od ujutru, a onda ujutru preručite u čiste i suhe tegle.

A ukoliko se odlučite i za džem od ovog čarobnog voća, otkrivam vam Sunoko recept.

Video pogledajte OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE