OVO JE RECEPT NAŠEG CHEFA MIRANA KARIĆA ZA NAJBOLJE PRIPREMANJE RIŽE

Uvijek je izazov pripremiti rižu kako treba odnosno postići da bude lepršava i prozračna.

Instagram

Ipak, misija nije nemoguća ako znate nekoliko tajni, a naš chef Miran Karić ih otkriva.

Ovo je njegov recept za najbolje pripremanje riže.

Ilustracija

Ako od riže želite napraviti prilog kojem se “zrna broje”, trebate kupiti rižu dugog zrna. Bilo basmati ili jasmin rižu. Riža okruglog zrna nakon kuhanja bude kremastija i dobra je recimo za rižu u mlijeku (sutlija). Ili naravno klasični rižoto kao i razne vrste kremastih priloga i krema od riže.

Prije kuhanja rižu treba dobro isprati, u 3-4 vode, a dobro ju je i ostaviti 20-30 minuta da se umače u hladnoj vodi.

Za pravilno kuhanu rižu treba odmjeriti odgovarajuću količinu vode. Omjer mora biti 1:2,5. Dakle, na 1 šoljicu riže ide 2,5 šoljica vode. (Ovo je omjer bez miješanja, dajle imitacija kuhanja u rice cooker masini).

Odgovarajuću količinu vode posolite i stavite da prokuha. Nakon toga treba dodati ocijeđenu rižu. Pričekati da ponovo prokuha i onda smanjiti vatru toliko da riža lagano ključa.

Držati poklopljeno i bez miješanja kuhati 15-20 minuta odnosno dok voda iz riže ne ispari. Riža neće zagorjeti ako je ne miješate, a ako dižete poklopac i miješate voda će ispariti prije nego što se riža skuha pa će ostati tvrda ili će, ako je ostavite na vatri dok dovoljno ne omekša, zagorjeti.

I to je to, riža je kuhana, nije zagorjela, nije slijepljena, nije kašasta. Ali napomena je da isperete rižu zbog mogućih ostataka škroba usljed poliranja zrna riže.

Naravno sada kada ste savladali osnovni princip možete dodavati razne začine tipa currija za boju i okus, ruzmarina i kadulje za prilog ribi, šafrana za zlatnu boju kao rižoto Milanaise ili jednostavno propržiti na puteru zbog bogatog okusa.

Kinezi rižu kuhaju tako da je najprije bace na vrelo ulje, kratko je preprže, posole, te podliju sa odgovarajućom količinom vode. Kad proključa smanje vatru i kuhaju se dok riža ne popije svu tekućinu. Prženjem zrna osiguravate sebi da se neće polomiti i raspasti usljed kuhanja ili odmaranja.

Zatim se riža skine s vatre i drži neko vrijeme poklopljena da se “odmori”.

Ilustracija

Koliko riže skuhati?

Želimo li rižu ponuditi kao prilog, po osobi je dovoljno 70 grama zrna, a nudimo li je kao glavno jelo, tada je potrebno 100 grama. Kuhanjem riža utrostruči svoj volumen.

Nadam se da sam vam pomogao.

Probajte i uživajte.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.