OVO JE RECEPT ZA KOKTEL OD KAFE KOJI DIŽE ENERGIJU

Koktel Americano italijanski je klasik koji je nastao u Milanu 1860-ih, gdje je bio poznat kao Milano-Torino (Campari je došao iz Milana, slatki vermut iz Torina).

No kako je s vremenom postao popularan među američkim iseljenicima tokom prohibicije dobio je nadimak Americano.

Caffé americano je pak espresso (običan ili dvostruki) razrijeđen vrućom vodom. A spojite li oba pića u istoj čaši dobit ćete dvostrukog Amerikanca ili Americano-Americano, prenosi Punkufer. 

Piće koje sadrži dovoljno alkohola i kofeina da lijepo digne energiju nakon napornog dana ili začini lijena ljetna popodneva možete napraviti i sami.

RECEPT ZA AMERICANO-AMERICANO

  • 30 ml Camparija,
  • 30 ml slatkog vermuta,
  • 1 ml cold-brew kave,
  • kocke leda,
  • soda voda,
  • korica narandže

PRIPREMA:

  • U čaši za miješanje pomiješajte Campari, vermut i kafu. Napunite čašu ledom i miješajte piće dok se ne ohladi, oko 20 sekundi. Procijedite u čašu napunjenu ledom i prelijte sodom.
  • Promiješajte jednom ili dvaput, ukrasite narandžinom korom i poslužite.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

LAKIĆ O MOGUĆEM POVEĆANJU CIJENA STRUJE: NEMAMO UGLJA, NEMAMO PROIZVODNJE

0
Vedran Lakić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, kazao je nema dovoljno uglja u rudnicima da bi se proizvodile potrebne količine električne energije u Federaciji Bosne i Hercegovine.