OVO JE RECEPT ZA PRAVU BOSANSKU KUKURUZU: PRIPREMITE JE UZ PONUDU MERCATORA I ‘IFTAR MOJE NANE’

Večeras u „Iftaru moje nane“ uz Mercator, Almasa lazović govori o domaćoj bosankoj kukuruzi jer nema ljepšeg mirisa u bosanskoj kuhinji od mirisa koji se širi dok se u kuhinji peče hljeb, pogača i različita peciva.

Gotovo sve seoske i gradske sredine u BiH imale su svoje vlastite recepture i naprosto su se takmičile u postizanju ljepšeg okusa, ugodnijeg mirisa, mehkoći, izgledu.

Neke vrste peciva su: čurek, somun, bosman, kaplama, paklama, česnica, simit, pogače, čahije, lepinje, fodule, pituljice, peksimeti, pereci, đevreci, slani lokumi, kifle, paprnjaci, dvetice, elifi, kovrtanji, zemičke, maslenice, puh – pecivo.  Jedna zanimljiva receptura pratila  je Almasu tokom cijele zime i kroz Zimsku kuhinju imala je priliku da često jede popularnu kukuruzu spremljenju od pravog domaćeg kukurznog brašna. J

ednu od najljepših kukuruza u slatkom domaćem mlijeku pojela je u Donjim Moštrama a napravila ju je članica udruženja žena Dukat  Dženana Kapo…

Međutim, u svom istraživačkom radu  Almasa je zabilježila  recept koji je ujedno pohranila u svojoj sehari recepata kao recept za kukuruzu kojem će se uvijek i iznova vračati a evo i zašto.  Ova kukuruza ima naziv čevljanovićka kukuruza a kako je ovaj kraj poznat po uzgoju, pšenice, spelte, heljde i kukuruze opravdano nosi ovaj naziv. Planinsko kukurzno brašno glavni je sastav ove recepture sta to znaci.

Kukuruz je uzgojen na planinskom području, sa prirodnim gnojivom, samljeven u vodenici. Sa vrućom vodom samo što ne vrije uz dodatak soli zamjesi se brašno poslije podne i pokrije krpom da stoji do navečer 3 do 6 sati. Stare bi nane rekle da se prozrači.

Za to vrijeme kukuruza izgubi suvišnu vodu.  E sad bi stare nane čuvateljice ovog izvornog recepta ispričale kako se za to vrijeme pripremi vatra u šporetu ili ognjište za sač, pripremi lišće od kupusa, vanjski listovi odbace, nekoliko listova odvrati, izvadi glavica, a listovi kao tepsija-lepeza ostanu ucijelo.

Očisti se sač kukuruza se izlije u tepsiju pokrije sačem, nagrne žar na sač i peče do ujutro tek ujutro se vadi i lomi vruča.

Uz kukuruzu se obično u taj vakat servirala lukovica. Lukovica je vrsta salate od krastavaca koja se još i dana spravlja u našoj zemlji.

Krastavice se ogule. Izrežu na tanje sitnije komadiće posole isjecka se luk mladi ili crveni doda izdrobljen mladi sir ili kajmak te se sve izmješa. Lukovica se naročito servira uz pitu tikvenjaču, uz tikvenjak ili uz kukuruzu.

Kukuruzu u mnogim djelovima Bosne nazivaju i proha ali je prave na sličan ili isti način. Prava kukuruza ona tvrda zakuhava se samo sa vodom i u nju se no dodaju nikakvi drugi sastojci.

Moderne domaćice modificirale su kukuruzu pa u nju dodaju kajmak, sir, jaja i zakuhavaju je slatkim ili kiselim mlijekom.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE