OVO JE RECEPT ZA VAS: SAVRŠENI MUHALEBI KADAIFI PO RECEPTU NAŠE ALMASE LAZOVIĆ

U svakom poslu postoji izazov gdje ste malo oprezni, ali ipak spremni i odlučni da izazov prihvatite i zadovoljite svoja i tuđa očekivanja.

Hayat

Postoje namirnice prema kojima osjećamo ono takozvano kuharsko strahopoštovanje, kada cijeli život gledate kako to radi vaša mama i uvijek imate određeni strah kako ćete vi to napraviti. Obično se tu ubrajaju bosanskohercegovačka tradicionalna jela. 

Sa našom Almasom Lazović u Slatkom receptu pravili smo muhalebi kadaif. Ovo je recept baš za vas.

Hayat

Ovo je dosta česta poslastica u Turskoj i za nju Turci znaju reći da je to turski puding s karameliziranim kadaifom.

Ovaj recept radili smo sa svježim kadaifom, što inače nije česta pojava, ali uz Biba kadaif svaka poslastica se lakše pravi. Za muhalebi kadaif koji možete servirati u čašama potrebno je:

100 g kadaifa, 40 g putera, 2 kašike šećera i 100 g sjeckanih oraha. Puter otopite u tavi, dodajte šećer, karamelizirajte ga pa dodajte i kadaif koji ste prethodno, ako se radi o Biba kadaifu, narezali nožem, ako radite sa sušenim kadaifom, slobodno ga izmrvite rukama.

Hayat

Pržite na laganoj vatri uz neprestano miješanje.

Kad kadaif poprimi zlatnožutu boju, izvadite ga na pleh na koji ste prethodno stavili papir za pečenje da se ohladi. Dodajte nasjeckane orahe i sjedinite ih s kadaifom.

Za kremu ili turski puding, kako ga zovu, potrebno nam je 0,5 l mlijeka, 30 g šećera u prahu Dolcela, 50 g Gusnela, 2 vanilin šećera Dolcela i 250 g slatkog vrhnja Šlag 5 +. Sve sastojke, osim vrhnja, stavite u šerpu i skuhajte puding.

Puding prebacite u staklenu zdjelu, prekrijte folijom i ostavite da se ohladi. Posebno izmutite slatko vrhnje te ga poslije sjedinite s pudingom. Fil prebacite u dresing-kesu i sve aranžirajte u zdjelama.

U desertne zdjele stavite prvo malo kadaifa pa malo kreme i tako naizmjenično nastavite do vrha.

Sastojci za 4 velike desertne zdjele:

100 g Biba kadaifa

40 g putera

2 kašike šećera

80-100 g sjeckanih oraha

Sastojci za kremu:

500 ml mlijeka

30 g šećera u prahu Dolcela

3 kašike Gusnela

2 vanilin šećer Dolcela

250 ml slatkog vrhnja Šlag 5+

Hayat

Uz ovaj divan kolač možete servirati čaj, predlažemo Plantago biljni čaj, koji će vam uljepšati dan i uz ovaj kolač dati dozu potrebne energije.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.