OVO JE TAJNA SAVRŠENIH PALAČINKI: U SMJESU DODAJTE SAMO JEDAN SASTOJAK

Tijesto za palačinke mora biti savršeno glatko, a evo kako to postići.

Francuski poslastičar Kris Bernard otkrio je tajni sastojak savršenih palačinki, zbog kojega će one biti meke i ukusnije no ikad prije. Riječ je, naime, o maslinovu ulju, a možete dodati i malo ekstrakta vanile. Dodao je i kako sušeno bilje, poput ruzmarina, daje odličnu aromu.

Dodatak maslinovog ulja u tijesto i ostavljanje da odstoji pola sata prije pripreme, samo su neki od savjeta ovog poslastičara, koji ima više od 20 godina radnog iskustva, čak i u kuhinjama koje se mogu pohvaliti Mišelinovim zvjezdicama.

Smjesu procijedite

“Uvijek odmarajte tijesto barem pola sata kako ne biste dobili žilave palačinke. Kuhanje je kao nauka, a to znači da sastojcima morate dopustiti prolazak kroz određene hemijske reakcije nakon što ih pomiješate”, izjavio je za Daily Mail.

Tijesto za palačinke mora biti savršeno glatko. U jednoj posudi pomiješajte vlažne sastojke s malo soli, a u drugoj suhe. Brašno obvezno prosijte prije dodavanja vlažnim sastojcima.

“Da biste bili sigurni kako će smjesa biti super glatka bez onih malih grudvica, procijedite tijesto”, savjetuje Bernard.

Pazite na tiganj

Svakako koristite plitki tiganj koji ima dno sa zaštitnim premazom protiv lepljenja. Zagrijte je na srednje jakoj temperaturi pa dodajte kašiku maslaca, pričekajte da se otopi pa tek tada stavljajte smjesu za palačinke. Kada se na gornjoj strani pojave mjehurići, palačinku okrenite.

“Mnogi okrenu palačinku čim je pečena, ali bolje je pričekati da se pojave mjehurići”, tvrdi slastičar.

“Za ukusan recept bez jaja, bez glutena i pojačivača okusa, preporučio bih vam da tijesto napravite s rižinim brašnom umjesto pšeničnim. Umjesto belog šećera možete dodati smeđi šećer, koji će dati palačinkama aromu, prašak za pecivo za sunđerastu teksturu te bademovo ili sojino mlijeko”, savetuje Bernard.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

OD KORONAVIRUSA PREMINUO POZNATI KOMPOZITOR ZORAN SIMJANOVIĆ

0
Poznati jugoslovenski kompozitor Zoran Simjanović preminuo je danas u Beogradu u 75. godini nakon što je prije dvije sedmice hospitalizovan zbog koronavirusa.