OVO NIJE ULICA, OVO JE INSTITUCIJA: ČELIK JOŠ JEDNOM POZVAO TUŽILAŠTVO I DA SE KONAČNO VRATI PEČAT

Danijela Krstić iz stranke Narod i pravda, sjela ne na mjesto predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo, iako je nakon formiranja nove većine na tom mjestu trebao jutros sjesti Mirza Čelik iz SDA.

U međuvremenu se saznalo da nova većina nema pečat, a predstavnici “četvorke” su i sjednicu i sve što je nova većina učinila ocijenili kao nelegitimno. Poručili su da se nemaju namjeru boriti protiv nove većine, ali žele da ispoštuju zakone, procedure i Ustav.

Jutros se tako Kristić našla na mjestu predsjedavajuće, a Mirza Čelik (SDA) je prvo ušao u prostoriju, pozdravio se sa svima, a onda je izašao te najavio kratki press.

I dok je u sali u kojoj se održava Skupština svirala himna, Čelik je kazao sljedeće:

  • Pozvao sam parlamentarnu većinu da napustimo sjednicu. Pečat još uvijek nije vraćen. Oni ništa ne mogu usvojiti, nemaju ni kvoruma. Svi trebamo biti svjedoci današnjeg dešavanja, jer niko nije ništa nasilno uradio – kazao je Čelik.

Današnjom sjednicom ne predsjedava onaj koji treba, Čelikovo je mišljenje: “Ja sam predsjedavajući, ja sam izglasan.”

  • Ovo nije ulica, ovo je institucija. KS je broj jedan u svemu i nadamo se da će ovi nelegalisti prihvatiti da nisu na vlasti. Nedostatak pečata znači nemogućnost objave u službenim novinama – rekao je Čelik.
  • Pozivam nadležno Tužilaštvo da što prije uradi nešto po ovom pitanju i da se vrati pečat. Nemam namjeru provaljivati u kabinet. Dokle god se ne vrati pečat mi nećemo prisustvovati sjednicama, jer sve dok nema pečata ne može se ni jedan akt objaviti – kazao je on.

Onda se obratio i Mahir Dević, šef Kluba zastupnika SDA u Skupštini KS:

  • Mislim da je ovo jedna neviđena situacija, da neko sebi ovo dozvoli – mi kao Skupština donesemo akte koje neko bira da li će opečatiti ili ne. Mi ne možemo raditi! Kolega Čelik je imenovan nakon Danijele i ta odluka se može problematizirati, tražiti treba mišljenje od institucija, a ne na ovaj način. Ako ne budemo imali pečat kod sekretra do 16. mi nećemo doći ni tada – rekao je Dević.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SUNČANIJE VRIJEME DO KRAJA SEDMICE, OD 1. APRILA PROMJENE

0
Nestabilno vrijeme zadržaće se do petka uz povremene padavine u centralnim, istočnim i jugozapadnim predjelima Bosne, kao i u Hercegovini, saopštio je Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) BiH.