OVO POVRĆE OBILUJE VITAMINIMA, A POSEBNO JE DOBRA ZA DIJABETIČARE

Od davnina ova biljka je hrana i lijek Indijancima. Početkom 17. vijeka je donesena iz Sjeverne Amerike u Evropu gdje je danas široko rasprostranjena.

Riječ je o čičoki koja se još zove divlji krompir, jerusalemska artičoka, topinambur, nahodnjak, trtol, zemljina kruška.

Korijen čičoke iskopava se u kasnu jesen i vrlo je hranjiv. Može se pripremiti na isti način kao i krompir, no za razliku od krompira, korijen čičoke je jestiv i sirov. Okusom donekle podsjeća na lješnike i artičoke.

Čičoka se može pripremiti kuhana, pečena, panirana, kao pire ili salata (dobro se slaže s maslinovim i bučinim uljem).

Osim što je vrlo hranjiva, čičoka je i ljekovita. Bogata je mineralima (željezo, kalij, fosfor, jod, kalcij, cink) i vitaminima (B, C, D) te inulinom koji smanjuje nivo šećera u krvi i prirodni je probiotik – održava ravnotežu dobrih bakterija u probavnom sistemu i obnavlja crijevnu mikrofloru.

Čičoka se preporučuje dijabetičarima te onima koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu, bolesti probavnog i mokraćnog sistema te upalne reumatske bolesti.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE