OVO ŠTO DOLAZI IZ MANJEG BH. ENTITETA JE KREIRANO U BEOGRADU, POTPOMOGNUTO RUSIJOM, U SUPROTNOM SE DODIK NE BI OVAKO PONAŠAO! DAUTOVIĆ ZA HAYAT

Gost emisije 'Dobar dan BiH' Hayat TV-a, bio je Kenan Dautović, bivši komandant 712. slavne brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine i načelnik Općine Travnik.

Sa Dautovićem smo razgovarali o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, stalnim prijetnjama i opasnim najavama iz manjeg bh. entiteta.

Dautović je na početku kazao kako je kreator cjelokupne situacije u Bosni i Hercegovini Kina, koja se skupa sa Rusijom pokušava suprotstaviti Americi.

  • Nažalost, prostor Zapadnog Balkana je postao dijelom balansiranja globalnih moći. To ne može proći bez reakcije naših susjeda, koji uopšte nisu na istim pozicijama. Hrvatska se stabilizirala članstvom u NATO i EU i ona na neki način skrbi i o bh. Hrvatima. Kada je Srbija u pitanju, ona se geopolitički još uvijek nije stabilizovala. Vodi brigu o problemima na Kosovu, pokušava stvoriti probleme u Crnoj Gori i Bosnu i Hercegovinu drži svojim taocem. Ovo što radi Dodik doolazi direktno iz Beograda. To je podržano Rusijom, u suprotnom ne bi smio ovako pričati – smatra Dautović.

Dautović je kritikovao rad Tužilaštva Bosne i Hercegovine, koje je kako kaže potpalo pod politički utjecaj.

  • Kada govorimo o međunarodnoj zajednici, sam Richard Hoolbrok je kazao: „Dajte mi broj međunarodne zajednice“. Mislim da to jasno pokazuje njenu neozbiljnost, što se zadnjih mjesec dana i pokazuje. Evropska unija nema jedinstven glas po pitanju nekih stvari unutar nje, a kamoli po pitanju Bosne i Hercegovine – kazao je Dautović.

Dodao je kako je uprkos izazovima sa kojima se susreće širom svijeta, Amerika okrenuta prema onom u šta je uložila, tačnije prema stanju u Bosni i Hercegovini.

  • Mislim da će se Amerika koristeći mehanizme NATO-a pozicionirati ovdje kako bi zaštitila interese. Velika Britanija je pokazala u zadnjim mjesecima da je veoma rezolutna kada je u pitanju zaštita Bosne i Hercegovine. To se jasno vidi i u predstavnicima koje je slala. Promjena vlasti u SR Njemačkoj nam također ide u prilog. Nova koalicija koju predove ‘Zeleni’ jasno daju do znanja da su svjesni šta se dešava. Nadam se da će ostati posvećeni svom segmentu – istakao je Dautović.

Naveo je kako je zabrinjavajuća stvar to što je desnica ojačala širom Evrope, koristeći antiislamsku histeriju, koja još uvijek nije završila, iako se situacija na globalnom nivou poprilično smirila.

  • Naivno je i pomisliti da je ovo što radi Milorad Dodik i NSRS predizborna kampanja. Gledajući u prošlost vidimo kontinuitet tih stvari. Cilljevi srpske politike su jedinstveni, samo su različiti načini dolaska do njih. Opozicija bi voljela da je na mjestu Dodika. Radi se o kontinuiranoj politici koja se vodi iz Beograda, naivno bi bilo vjerovati o jednom iskrenom i demokratskom procesu. Američke sankcije bi imale određenog utjecaja. Mislim da je Milorad Dodik stao na put ‘sve ili ništa’, nema prostor da se vraća nazad – kazao je između ostalog Dautović.

(Mehmed Sultanović)

Video pogledajte OVDJE

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.