OVO SU ARTIKLI KOJE NIKAKO NE BISTE TREBALI KUPOVATI ZA VRIJEME CRNOG PETKA

Lukavi trgovci često rade razne marketinške trikove zbog kojih mislite da ste uštedjeli novac, posebno za vrijeme Crnog petka. Iako ovaj dan glasi kao najbolji za kupovinu stvari na velikim popustima, ipak postoje razdoblja u godini u kojima ćete malo bolje profitirati.

U nastavku donosimo na koje stvari treba pripaziti i kada u godini treba kupovati određene artikle.

Igračke

Iako je primamljivo djetetu kupiti igračku po povoljnijoj cijeni koju tako dugo priželjkuje, ipak trebate znati da najbolje vrijeme za kupovanje poklona za najmlađe nije Crni petak, već predblagdansko vrijeme, tačnije dvije sedmice prije samog Božića.

“Skužit ćete da je najbolja rasprodaja prije Božića jer tada trgovci čiste skladišta”, govori Andrea Woroch, stručnjakinja za zaštitu potrošača.

Ipak, postoji jedna iznimka: ako tražite neku igračku koja je trenutno najpopularnija, možda ipak trebate provjeriti što se nudi po trgovinama za Crni petak,jer se takve igračke uglavnom rasprodaju do Božića.

Televizori

“Neki televizori napravljeni su baš za Crni petak. Kada vidite nisku cijenu, postoji šansa da nisu toliko kvalitetni. Takvi proizvodi su poznat kao “derivati”, a trgovci prije popusta naprave dogovor s proizvođačima da im naprave proizvod kojem nedostaju neke bitne značajke, zbog čega je u konačnici i jeftiniji. Niža kvaliteta zaslona, zvučnika, nemogućnost popravka nakon isteka garancije su neke od taktika”, kaže Woroch.

Andrea navodi da velike kompanije poput Samsunga i Sonya u posljednjih nekoliko godina proizvode takve televizore.

Oprema za fitness

Iako se mnogi odlučuju na kupnju opreme prije samih preznika, kako bi s novogodišnjim odlukama o mršavljenju mogli krenuti odmah nakon praznika, ipak bi bilo pametnije pričekati januar kada su fitness spravice puno jeftinije. Vrijeme nakon blagdana za fitness industriju je najkonkurentnije doba zbog čega značajno spuštaju cijene.

Digitalne kamere

Ako želite kupiti neki dobar fotoaparat, pričekajte kraj januara. Početkom prvog mjeseca održava se International Consumer Electronics Show, sajam na kojem proizvođači prezentiraju najnovije proizvode s najsavremenijim značajkama.

“Proizvođači osim novih modela prodaju svoje stare kako bi ih se riješili”, kaže Andrea. Ako na Crnom petku kupujete fotoopremu, provjerite njezinu uobičajenu cijenu prije popusta. Trgovine nude popuste do 30 posto za određene modele, ali katkad je riječ o cijeni koju je predložio proizvođač, što znači da se zapravo radi o istoj cijeni .

Zimska roba

Ako za nekoga kupujete određeni poklon, onda iskoristite Crni petak, no ako želite svoj ormar obnoviti zimskom odjećom, pričekajte kraj febraura.

“Tada je kraj sezone, zbog čega će zimska odjeća biti jako snižena”, kaže Andrea.

Iako je bolje čekati kraj zime, na Crnom petku se isplati kupovati ženske veste.

“Kako su džemperi jedan od najpopularnijih poklona za žene, trgovci to iskorištavaju pa snize cijene ili naprave akciju jedan za jedan artikl”, kaže Woroch.

Alati

Prema istraživanju FatWalleta, osam do deset Amerikanaca barem jednom godišnje kupuje alat, zato je dobro znati da za njihovu kupovinu postoji povoljnije vrijeme od Crnog petka.

“Alat je dobar poklon za Dan očeva, zbog čega proizvođači u to vrijeme daju velike popuste”, kaže Woroch. U to doba godine dobro je razmisliti i o kupnji gadgeta poput tableta ili iPhonea

Bilo što iz Apple trgovina

Nažalost, veliki popusti na popularne Appleove proizvode nisu mogući čak ni na Crni petak. Prošle godine su svima onima koji su za Crni petak donijeli stare modele iPhonea poklonili bon od 50 dolara (337 kuna). Iako ćete možda dobiti poklon bon, zbog velikih redova i čekanja ćete propustiti popuste u ostalim trgovinama poput Walmarta, prenosi Reader’s Digest.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE