OVO SU NAJPRLJAVIJA MJESTA U KUHINJI

U vašoj kuhinji postoje puno mjesta koja skrivaju prljavštinu i bakterije, a stručnjak za čišćenje Dejan Dimitrov za "Daily Star" nabrojao je sedam neočekivanih.

1. TOSTER

  • Tajna izvrsnog tosta je čisti toster – kaže Dejan, savjetujući ljude da provjere otvore za hljeb, peciznije, da provjere da li ima ostataka hljeba.
  • Suhim rukama isključite toster, a zatim uklonite dio za mrvice i ispraznite ga. Upotrebite suhu četkicu za zube kako biste očistili otvore za hljeb i uklonili velike mrvice. Potom standardnim pranjem s deterdžentom uklonite ljepljive mrlje. Kad se taj dio za mrvice osuši, vratite ga u toster – dodao je.

2. RUKAVICE

Ako za vađenje vrućih posuda iz peći koristite rukavice, morate da znate da one mogu da budu vrlo prljave, te da se u njima kriju klice, mrvice i komadići hrane.

  • Ako se stalno koriste, rukavice je dobro oprati jednom nedjeljno. Ako su silikonske, ručno, a one od tkanine možete da perete u mašini za pranje veša. Možete i prije pranja da rukavice potopite u rastvor od jedne kašike deterdženta i jedne kašike sode bikarbone u litar vode – tvrdi Dimitrov.

3. VARJAČE

Varjače u svojim pukotinama kriju puno bakterija, posebno ako dolaze u dodir sa sirovim mesom. Ako ih ne izribate, rizikujete kontaminaciju drugog pribora i hrane s kojom dođu u dodir.

  • Redovno koristite ovu smjesu za njihovo pranje – jedna kašika vodonik peroksida u dvije litre vode, a onda ih dobro izribajte – dodao je

4. KECELJA ZA KUHANJE

Mast, mrvice i komadići hrane mogu se nakupljati i na kecelji, pogotovo ako ima prednji džep.

  • Pravilo je da se opere nakon svakih par korištenja. Može da se pere u veš mašini – poručuje stručnjak za čišćenje.

5. POLICA SA ZAČINIMA

Police sa začinima često zaboravimo da očistimo, pa često skupljaju prašinu.

  • Preporučio bih da ih čistite mokrom krpom svakih par sedmica, kako biste osigurali da se prljavština ne skuplja u skrivenim područjima. Provjerite jesu li police potpuno suhe prije nego što vratite posudice sa začinima kako biste spriječili nakupljanje vlage.

6. KUHINJSKE KRPE

S kuhinjskim krpama potreban je oprez. Uvijek je dobro imati jednu za sušenje posuđa, drugu za brisanje ruku i treću za čišćenje površina.

  • Uz to, treba ih prati svakih par dana kako biste spriječili nakupljanje bakterija. Na krpama se mogu pojaviti čak i gljivice – kaže Dimitrov.

7. MIKROVALNA

I na kraju, brisanje krpom nije previše učinkovito u uklanjanju masnih naslaga pa je mikrovalnu pećnicu također potrebno temeljno očistiti iznutra i izvana svake sedmice. Stavite kašiku bijelog octa i u 250 mililitara vode i zagrijte posudu dvije minute u mikrovalnoj.

  • Ostavite mikrovalnu da se potpuno ohladi, oko 10 minuta, a onda nanesite sredstvo za čišćenje i obrišite sve unutarnje stijenke vlažnom krpom. Svi tvrdokorni tragovi i fleke trebali bi se lako ukloniti – poručio je Deyan.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SANJIN HUSIĆ ALIHODŽIĆ U NJEMAČKOJ POSTAO EVROPSKI PRVAK

0
U spektakularnoj borbi koja je održana jučer na "Super Cup" manifestaciji u blizini Frankfurta, član kluba borilačkih vještina "Gazija" iz Sarajeva, Sanjin Husić Alihodžić, postao je profesionalni prvak Evrope (EUROPE PRO AM WFCA).