OVO SU NAMIRNICE KOJE NIKAKO NE SMIJETE DRŽATI U FRIŽIDERU

Neki od nas automatski sve rashlade - hladno je, pa to mora održavati namirnice svježima, zar ne?

Očito postoji pravi način i pogrešan način čuvanja namirnica, ali možda ne znaš za svaku namirnicu šta je ispravno, a šta ne.

Stoga pogledaj savjete stručnjaka…

1. Hljeb

Hljeb se suši i mnogo brže postane ustajao ako je u frižideru – što nije ono što želiš kad zagrizeš svoj sendvič za vrijeme pauze za ručak. Pokušaj ga čuvati na hladnom i suhom mjestu. Kesa bio bila dobar početak.

2. Dinje

Nema ništa poput fine hladne dinje koje će te rashladiti tokom vrućeg ljetnjeg dana – međutim, preporučuje se da ih držiš negdje drugo – ali samo prije nego što ih narežeš. Jednom kad si narezala dinje, zamotaj ih u foliju te onda stavi u frižider.

3. Banane

Upravo si kupila gomilu banana? Možda ćeš biti u iskušenju da ih staviš pravo u frižider – ali radije pričekaj nekoliko dana. Banane dolaze iz tropske klime i njihove ćelije nemaju prirodnu odbranu od hladnoće. Jednom kada požute, stavljanje u frižider i nije tako loše. Ako su zelene boje i odmah ih rashladiš, neće sazrijevati uopšte. Umjesto toga, postat će gnjecave i crne jer njihovi enzimi razgrađuju hranjive tvari. Ako su već zrele, sigurnije je staviti ih u frižider.

4. Paradajz

Vjerovatno stavljaš paradajz u frižider kako bi bio lijep i hladan. To i nije baš dobra ideja. Stručnjaci kažu da hlađenje paradajza zapravo oštećuje membranu unutar voća, mijenjajući ukus i teksturu. Paradajz će izgubiti ukus i vjerovatno će imati vodenasti i nezreli ukus. Ostavi ih na polici u kuhinji i razviće više ukusa tokom nekoliko dana.

5. Krompir

Prema američkoj „Agenciji za norme za hranu“, krompir je jedina hrana koju nikada ne bi smjela čuvati u frižideru-jer to može biti štetno.

“Kad se čuvaju u frižideru, skrob u krompiru pretvara se u šećer. Kada se peče ili prži, ti se šećeri kombiniraju s aminokiselinom asparaginom i stvaraju hemikaliju akrilamid, za koju se smatra da je štetna.”

6. Torta

Tortu koja ne sadrži sastojke koji su brz kvarljivi dobro je čuvati u hermetički zatvorenoj posudi nekoliko dana. Ako je u njoj svježa pavlaka, očito je da je trebaš staviti u frižider.

7. Kafa

Ako imate naviku staviti svoju posudu s kafom u frižider (premda nismo sigurni zašto bi to uradili), odmah prestani. Kafa uzima mirise iz svoje okoline, a ne želiš da kafa ima ukus kao sir. Čuvaj je u hermetički zatvorenoj posudi izvan frižidera.

8. Med

Med se ne kvari, pa zašto ga onda čuvati u frižideru? Na niskim temperaturama takođe se počinje kristalizovati. Ostavi ga spolja.

9. Luk

Očito luk najbolje djeluje u suhim i dobro prozračenim prostorima. Štaviše, ako je u frižideru, mogao bi da promijeni ukus ostalih namirnica. Ne zaboravi ga držati na tamnom mjestu ili će početi klijati.

10. Bijeli luk

Isto važi i za bijeli luk. Treba ga držati na suhom i prozračnom mjestu.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

STIŽU PAKLENE VRUĆINE: DR. MUSIĆ-HUSEINBEGOVIĆ ZA HAYAT.BA SAVJETUJE KAKO SAČUVATI ZDRAVLJE

0
Prema prognozama meteorologa, sve toplije vrijeme očekuje nas prema kraju sedmice. Temperature će rasti u nekim dijelovima zemlje i preko 30°C. Stabilno, sunčano i nadprosječno toplo očekuje nas tokom većeg dijela sljedeće sedmice.