OVO SU NEKE OD PORUKA IZ POTOČARA: GENOCID NIKO NE SMIJE NEGIRATI!

U Potočarima su i ove godine odzvanjali jecaji. Majke, sestre, kćerke, rodbina milovali su posljednji put tabute u kojim su bili posmrtni ostaci njihovih najmilijih koji su planski ubijani tog kobnog jula prije 26 godina. Spustili su ih u kabur, Konačno su našli vječiti smiraj.

Dženazu-namazu Potočarima je predvodio reis-ul-ulema Husein ef. Kavazović.

Nakon učenja Kur’ana, te klanjanih spojenih podne i ikindija namaza, klanjana je i dženaza-namaz.

Na svojim rukama, sagnute glave i sa suzama u očima, sinovi, očevi, unuci, dede, amidže, daidže, prijatelji… ponijeli su 19 u kojima su žrtve srebreničkog genocida, koji će konačno pronaći smiraj u mezarju Memorijalnog centra Potočari.

Ovo su neke od poruka koje su se danas čule najvećem stradanju jednog naroda, o genocide čije negiranje konačno treba zakonom zabraniti. To je više puta rečeno i danas u Potočarima, mjestu gdje su jula 1995. godine počinjeni stravični zločini.

REIS KAVAZOVIĆ: PAMTIMO SVAKU ŽRTVU, ALI I ZLOČINCE KOJI IMAJU IMENA I PREZIMENA

Reisu- l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović proučio je dovu za žrtve koje danas nalaze krajnji smiraj.

 • Dvadeset i šesti put stojimo na ovome svetom mjestu naše tuge, naše boli, naših sjećanja i naših dova. Prošlo je dvadeset i šest godina od kada su krvoloci, što imaju imena i prezimena, jasnu i nedvosmislenu ideologiju, plan, organizaciju, strategiju i zločinačku namjeru, počinili genocid u Bosni i Hercegovini i u ovoj pitomoj dolini, u ovom dženetu na zemlji, u drevnoj Srebrenici – kazao je Kavazović u obraćanju nakon dženaze. Od tada, mi Bošnjaci, svoje vrijeme brojimo od tog strašnog zločina, pamteći svaku nevinu žrtvu, ali i svakog zločinca i čekamo pravdu. Zlo genocida u Bosni i Hercegovini se nije slučajno dogodilo. Ono je bilo planski razrađeno i izvedeno. To zlo je prikrivano, negirano i veličano svih ovih godina. Ono je duboko i žilavo, a nije ga lahko savladati. Njegov otrov će još dugo kolati ovim prostorima.

DŽAFEROVIĆ: OVDJE SVE GOVORE HILJADE BIJELIH NIŠANA, ZELENI TABUTI I SUZE MAJKI KOJE OPLAKUJU DJECU

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je danas na komemoraciji povodom 26. godišnjice genocida u Srebrenici da je ovo mjesto na kojem je teško govoriti.

 • Ovdje sve govore hiljade bijelih nišana, zeleni tabuti i suze maki koje oplakuju svoju djecu. Ljudska misao i riječ pokazuju svu svoju nemoć i slabosti na ovom mjestu u srebreničkoj dolini tuge, čvojek posjeća da bi mogao vječno šutjeti – kazao je Džaferović.
 • Haški tribunal je u preusdama jasno utvrdio da je genocidna namjera zločinaca bila da pobiju sve muškarce bez izuzetaka. Planirani rezultat zločina u julu 1095 godine nije završio u ubijanju više od 8 hiljada ljudi. Namjera je da se njihovim ubijenjam obezglave čitave porodice, prekinu loze, da se protjeraju zajednice Bošnjaka iz podrinja i navedeni cilj je bio rezultat svjesne političke odluke tadašnjeg rukovodstva RS – kazao je između ostalog Džaferović.

IZETBEGOVIĆ: INZKO MORA HITNO REAGIRATI NA POLITIKU NEGIRANJA GENOCIDA

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH i lider SDA Bakir Izetbegović dao je kratku izjavu za medije nakon dolaska u Potočare povodom obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici i komemoracije i dženaze identificiranim žrtvama.

 • Negiranje genocida je kapriciozna, maliciozna i besmislena politika srbijanskog režima. Sve što je postigla je to da se svijet pokrene. Na kraju će ostati usamljena u negiranju”, poručio je predsjednik SDA.
 • Pozivam gospodina Inzka da, evo ostalo mu je još 20 dana mandata, ode iz Bosne i Hercegovine ‘uzdignutog čela’. Niko mu neće ni riječ prigovoriti za njegov mandat ako nametne zakon o zabrani negiranja genocida – zaključuje Izetbegović.

CRNOGORSKI REIS FEJZIĆ: KONAČNO JE VRIJEME DA SE SUOČIMO SA ISTINOM I GENOCID NAZOVEMO PRAVIM IMENOM

Bol, tuga, sve ono što vidite ovdje u Srebrenici je ono što vas podsjeća na nepravdu, na stravične zločine, na ubijanja nedužnih ljudi, na velikodržavne projekte i sve što nije dobro, rekao reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić tokom boravka u Potočarima.

 • Malo sam više nego emotivan kada je Srebrenica u pitanju i kada je ovaj strašni zločin u pitanju u Srebrenici. Kao učenik prvog razreda medrese sam 1991. godine bio ramazanski imam u mjestu Zeleni Jadar u Srebrenici, tako da sam svake godine ovdje u Srebrenici, u Potočarima, prisutan. I gotovo svake godine pokušavam da obiđem sva ta mjesta i ljude. Nažalost, sve je manje i manje živih nego što ih je mrtvih. I one ljude koje sam ja znao i djecu koja su bila maloljetna kada se sve ovo dešavalo, koji su bili tada u ramazanskom mektebu. Tako da buđenje nekih emocija je ono što me veže za Srebrenicu. To je jedan stravičan zločin u srcu Evrope nakon Drugog svjetskog rata. To je genocid, pokušaj istrebljenja jednog naroda – rekao je reis Fejzić.

RAMIĆ: MEĐUNARODNA ZAJEDNICA MORA NEGATORIMA GENOCIDA ZABRANITI DJELOVANJE

Edin Ramić, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica, kazao je kako je ova godišnjica je prilika da se brojne porodice oproste od svojih najmilijih.

 • Mislim da bi za vraćanje života u Srebrenici bilo potrebno steći određene uslove a to je da međunarodna zajednica onima koji negiraju genocid i veličaju zločine zabrani takav način i da ih učini neodrživim, ili kroz zakone ili zabrane, kako bi se popravio ukupni ambijent. Onda će biti prilike da se oživi ovaj prostor – rekao je Ramić.

SREBRENICA JE STALNI PODSJETNIK NA ZAJEDNIČKU ODGOVORNOST

Podsekretar Ujedinjenih nacija i specijalna savjetnica generalnog sekretara za prevenciju genocida Alice Nderitu odala je počast svima koji su izgubili živote u Srebrenici 1995. godine.

 • Međunarodna zajednica uključujući našu vlastitu organizaciju prepoznala je svoju odgovornost jer nije spriječila ovu tragediju. Naučili smo važne lekcije a naše žaljenje zbog gubitka nevinih života i patnje preživjelih ne prestaje”, rekla je Nderitu.

Dodala je da iako smo svjedoci opasnih negiranja genocida, veličanja ratnih zločinaca i govora mržnje, postoje brojne inicijative, sjeme nade u budućnost u kojoj preovladavaju mir, dostojanstvo i pomirenje što bi trebala biti inspiracija cijelom svijetu.Danas će biti klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop za još 19 žrtava genocida iz jula 1995. godine.

MAŠOVIĆ: JEDNA OD ŽRTAVA STRELJANA U KRAVICI I DA JE PRONAĐENA U PET MASOVNIH GROBNICA

Amor Mašović, član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH, kazao je da su pretežno ukopani nekopletni posmrtni ostacu žrtava s obzirom da su sastavljani iz sedam, osam ili deset plastičnih vreća.

 • To znači da su njihova tijela ne samo prenesena iz primarnih u sekundarne masovne grobnice, nego su iz sekundarnih potpuno destruisani. Od ovih 19 žrtava koje su danas ukopane, dvije žrtve su iz dvije grobnice, a ostale su sastavljani unutar jedne grobnice. Podsjećam da je jedna od žrtava streljana u Kravici i da je pronađena u pet masovnih grobnica – kazao je Mašović.

ČANAK: POGREŠNO JE ŠTO VUČIĆ VIŠE NE DOLAZI U POTOČARE

Nenad Čanak, čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine i ove godine je došao u Potočare kako bi se poklonio žrtvama genocida.

Rekao da je pogrešno što Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije više ne dolazi u Potočare te da srpski predstavnici trebaju dolaziti na ovo mjesto sve dok ne prestanu da ih kamenuju.

Čanak je govoreći o kamenovanju kazao da zapravo bježati od kamenja nije dobra poruka.

 • Bio sam ovdje (u Potočarima) kada je došao Aleksandar Vučić prvi i jedini put koliko ja znam. I kada je bio kamenovan i kada je otišao i nisam vidio da je više dolazio. Moram reći da me to zamislilo šta da kažem kada dođem ovamo danas. Jer svako ko dolazi iz i ispred Srbije mora dolaziti onoliko puta, bio kamenovan ili ne, dok ne prestanu da ga kamenuju jer samo tako će se nešto postići. S druge strane, bježati pred kamenjem kada dolaziš na mjesto gdje ljudi nisu mogli pobjeći pred rafalima neljudi, to je prema mom mišljenju pogrešno – poručio je Čanak.

BLINKEN O GENOCIDU: ZAJEDNO STOJIMO UZ BIH U SJEĆANJU NA NEVINO UBIJENE U SREBRENICI

Američki državni sekretar Antony Blinken kazao je danas povodom 26. godišnjice genocida u Srebrenici da stoje čvrsto uz porodice čiji su najmiliji izgubili živote.

 • Danas se navršava 26. godina od genocida u Srebrenici. Američki narod stoji zajedno sa narodima u BiH u sjećanju na više od 8.000 nevino ubijenih žrtava. Ovi tragični događaji iz prošlosti nas podsjećaju da moramo zajednički raditi za bolju budućnost, svih građana Bosne i Hercegovine. Sjedinjene Države duboko cijeni dugogodišnje prijateljstvo s Bosnom i Hercegovinom i ostaje posvećen partner ka konačnom cilju koji podrazumijeva demokratsku BiH i uključivanje u EU integracije. Dok se prisjećamo godišnjice genocida, još jednom potvrđujemo našu posvećenost da radimo sve kako bi se spriječile moguće strahote u budućnosti – naveo je Blinken.

MAJKA HOTIĆ: NEMOJTE NAS ŽALITI, VEĆ POMOZITE DA SE IZGRADI BOLJI I PRAVEDNIJI SVIJET

Kada Hotić, predstavnica majki Srebrenice, tokom obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici, u nedjelju u Potočarima, u Bosni i Hercegovini izjavila je kako nijedna religija nije razlog ljudskoj patnji te pozvala da se Srebrenica, u kojoj je 1995. godine počinjen genocid, vrati u život.

Hotić je rekla kako smo s okupili na 26. godišnjicu srebreničkog genocida, kako bi ukopali posmrtne ostatke nevino ubijenih koji su za vrijeme rata boravili u Srebrenici.

Podsjetila je kako je ovo nekad bila industrijska zona u kojoj su mnogi radili i zarađivali kako bi prehranili porodice, bez obzira na vjersku, nacionalnu ili drugu pripadnost.

 • Sada je ova dolina, postala mirna smrtna tišina, gdje su muslimani našli svoj vječni smiraj – rekla je Hotić koja je uputila molitve za žrtve. Napominjem da nijedna religija nije razlog ljudskoj patnji. Danas je Srebrenica, grad mrtvih. Učinite da se vrati u život. Molim vas, nemojte nas žaliti, već pomozite da se izgradi bolji i pravedniji svijet – zaključila je Hotić.

Dodala je kako majke, supruge i djeca, koji su ostali bez najdražih , 11. juli obilježavaju kao dan sjećanja na žrtve srebreničkog genocida, kao i dan kada su se zadnji put vidjeli i rastali sa svojim najmilijima, porodicama i sugrađanima ovog kraja u Podrinju i Srebrenici.

AVDIĆ: SRETAN SAM ŠTO MOJ BABO NIJE ČINIO NEPRAVDU

Muhamed Avdić, predstavnik porodica koje još uvijek traže svoje najmilije, na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici iz jula 1995. godine kazao je kako je sretan što je njegov otac, koji je žrtva genocida bio čovjek, a ne zločinac.

Tokom obraćanja govorio i o svom ocu, koji je bio jedna od žrtava srebreničkog genocida, koji je bio učitelj.

 • Generacije djece je naučio prvom slovu, kako prvu riječ i rečenicu da napišu. Nije pravio razliku kako se zovu, već mu je bila želja, kao i svakog učitelja, da s ponosom može reći da je to njegov učenik – rekao je Avdić.

Dodao je kako njegov otac i njemu slični nisu mogli odlučiti hoće li biti rata, ali da su mogli odlučiti hoće li biti ljudi ili zločinci.

 • Na kraju sam rekao, da mi je pao kamen sa srca, i da ne postoji ta riječ koja može opisati moje stanje i emociju. Ne znam je li to adekvatna riječ koja opisuje moje stanje, je li to riječ sreća, ali da sam sretniji što je prema mom babi učinjena nepravda nego da je moj babo živ i da je prema drugima činio nepravdu i da nosi teret zločinca – rekao je Avdić.

ALEKSA BEČIĆ: DANAS KAO BRAT, SIN, ROĐAK I KOMŠIJA UPUĆUJEM NAJISKRENIJE SAUČEŠĆE ŽRTVAMA GENOCIDA

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić je kazao na komemoraciji povodom 26. godišnjice genocida u Srebrenici da želi danas kao sin, brat, rođak, komšija, ali i čovjek izrazi saučešće prema svim žrtvama.

 • Onima koji sahranjuju danas posmrtne ostatke upućujem najiskrenije saučešće, a sa mračnom prošlošću se moramo suočiti – kazao je.

Pojasnio je da je prije nekoliko sedmica Crna Gora najoštrije osudila genocid u Srebrenici, ali i one koji ga negiraju kroz Rezoluciju o Srebrenici.

 • U istom tekstu smo osudili sve zločine u proteklom ratu, ali i ono što nikada nije učinio, osudili smo pokušaj pripisivanja krivice, srpskom, hrvatskom, bošnjačkom ili bilo kom drugom narodu, jer odgovornost može biti samo individualna, a nijedan narod ne može biti označen kao genocidan i zločinački – kazao je Bečić.

VARHELYI: DUŽNOST NAM JE SVAKE GODINE PONAVLJATI ISTU PORUKU DA SE GENOCID NIKADA NE PONOVI

Komesar Evropske unije za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi kazao je danas na komemoraciji povodom 26. godišnjice genocida u Srebrenici da je naša dužnost da se sjećamo genocida.

 • To je jedan od najgorih zločina u novijoj historiji Evrope, gdje su snage bosanskih Srba namjerno i sistematski života lišili više hiljada muslimana. Pamtimo i odajemo počast žrtvama i dijelimo tugu njihovih porodica i preživjelih – kazao je Varhelyi.
 • Dužnost nam je osigurati i odgovornost, jer je važano svake godine ponavljati istu poruku i da se genocid nikada više ne ponovi. Nedavne presude još jednom su pokazale da počinitelji ne mogu proći nekažnjeno – kazao je Varhelyji.

ŽENE U CRNOM ODALE POČAST ŽRTVAMA GENOCIDA

“Žene u crnom” iz Srbije i ove godine došle su u Potočare da odaju počast nevino ubijenim žrtvama genocida, kao i podršku preživjelima.

Pored “Žena u crnom” iz Srbije, u kompleksu Memorijalnog centra prisutan je veliki broj preživjelih žrtava kao i brojni zvaničnici iz BiH i regiona.

BOLNA TIŠINA U POTOČARIMA

Baš kao i svakog 11. dana u mjesecu julu otkad se obilježava godišnjica genocida u Srebrenici, nakon ukopa posmrtnih ostataka svirepo ubijenih Srebreničana, u Memorijalnom centru nastaje sablasna tišina. Ostala je i ovoga jula sablasno pusta dolina bijelih nišana.

Foto: Hayat
Foto: Hayat
Foto: Hayat

Rodbina, prijatelji, poznanici… ispratili su danas najmilije, a na hiljade njih došlo je i ovog dana klanjalo dženazu i odalo posljednju počast posljednje indentificiranim žrtvama, danas ukopanim, ali i proučili fatihu svim nevinim koji su stradali pod rukama krvnika.

Svi su, osim nekih medijskih kuća, napustili nekadašnju zaštićenu zonu UN-a. Tišinu među nekoliko hiljada nišana povremeno će “narušiti” cvrkut ptica. Sve ostalo je utihnulo…

(Amir Saletović)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

PET BILJAKA KOJE JE POŽELJNO IMATI U KUĆI U TOKU GRIJNE...

0
Zagađenost vazduha je poseban problem zimi u vrijeme grijne sezone zbog čega je poželjno da u kući imamo što više zelenih biljaka uz koje se 'lakše diše'.