OVO SU RUŽNE POSLJEDICE ČESTOG UŽIVANJA U POHOVANOJ PILETINI

Iako nije zdrava, ljudi vole prženu hranu. Mnogima je omiljena pohovana piletina. No ne bi vas trebalo iznenaditi da redovito konzumiranje tako pripremljene piletine može dovesti do različitih zdravstvenih problema.

U nastavku navodimo samo pet od brojnih mogućih komplikacija:

1. Povišen nivo holesterola

Ako gotovo svaki dan jedete sendvič s prženom piletinom ili pržena pileća krilca, velika je vjerovatnoća da je vaš nivo holesterola viši nego što bi trebao biti. Dijetetičarka Ashely Kitchens je za Eat This, Not That objasnila kako pržena hrana, poput pržene piletine, može dovesti do poveća nja razine holesterola.

  • Kad se hrana prži, postaje kaloričnija jer vanjski dio hrane gubi vodu i upija masnoću ili ulje – rekla je te dodala: “Ulja u kojima se hrana prži mogu sadržavati trans-masnoće, za koje je dokazano da povećavaju vaš LDL”.

LDL znači lipoprotein male gustoće ili štetnu vrstu holesterola. LDL se može nakupiti u vašim arterijama, uzrokujući njihovo sužavanje tokom vremena te oblik srčane bolesti koja se naziva ateroskleroza.

2. Postupno debljanje

To je jednostavno zato što pržena hrana, bilo da je to piletina ili riba, sama po sebi sadrži više kalorija od hrane pripremljene na druge načine. Tako dnevno možete unijeti i do 200 dodatnih kalorija.

3. Veći rizik od dijabetesa tipa 2

Ova nuspojava može ići ruku pod ruku s debljanjem. Iako postoji mnogo čimbenika rizika za dijabetes tipa 2, jedan od glavnih je prekomjerna tjelesna težina.

4. Promjene raspoloženja

Naše raspoloženje i osjećaji se mogu mijenjati na temelju onoga što jedemo. Otprilike 95 posto opskrbe našeg tijela serotoninom (hormonom zbog kojeg se osjećamo dobro) proizvode crijevne bakterije u gastrointestinalnom (GI) traktu. Vaš GI trakt je također prekriven milionima nervnih stanica, zvanih neuroni, koji pomažu u probavi hrane i reguliraju vaše raspoloženje. Količina serotonina u vašim crijevima uglavnom se temelji na tome koliko dobrih bakterija sadrži mikrobiom vašeg crijeva.

Redovito konzumiranje pržene hrane, na primjer, može dovesti do stvaranja više loših nego dobrih bakterija, što onda može dovesti do više upala u tijelu. To također može utjecati na proizvodnju serotonina u crijevima. Dakle, ako ste se ikad osjećali tromo ili čak mrzovoljno nakon što ste pojeli sendvič s prženom piletinom i pomfrit, sada znate što se krije iza toga.

5. Veći rizik od smrti

Prema studiji iz 2019. objavljenoj u medicinskom časopisu BMJ, žene koje su jednu porciju pržene piletine jele barem jednom dnevno imale su 13 posto veći rizik od umiranja iz bilo kojeg razloga u usporedbi sa ženama koje nisu jele prženu hranu. Ograničavanje konzumacije pržene piletine na samo jednom sedmično (ili manje) može biti korak koji ćete poduzeti prema dužem, zdravijem životu, piše Eat This, Not That.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

PACIJENT MU UMRO NA VRATIMA: UHAPŠEN MEDICINSKI TEHNIČAR, ŽIVKO PREMINUO ISPRED...

0
Zaposleni medicinski tehničar B.V. u Hitnoj pomoći u Sremskoj Mitrovici, koji je otvorio vrata i navodno odbio da primi pacijenta Živka Rakulića Baju (56), koji je ubrzo preminuo ispred ambulante u tom gradu, uhapšen je i određen mu je pritvor.