OVU HRANU NIKADA NEMOJTE STAVLJATI U ZAMRZIVAČ: POSTAJE OPASNA PO ZDRAVLJE

Uz već poznate namirnice poput jaja, mlečnih proizvoda i namirnica koje imaju veliki postotak vode, stručnjaci otkrivaju još nekoliko njih koje nikako ne biste trebali zamrzavati.

Freepik

Već odmrznuta hrana

Zamrzavanje odmrznutih namirnica opasno je za zdravlje zbog razvoja štetnih bakterija. No, i za taj problem postoji rješenje. Prije zamrzavanja hranu rasporedite i zamrznite onu količinu koja je dovoljna za jedan ili dva tanjira. Ako ste i dalje zamrznuli previše, ponovo skuhajte ono što vam je preostalo jer u tom slučaju možete ponovo zamrznuti hranu.

Skuhana tjestenina

Kuhana tjestenina može stajati nekoliko dana u frižideru, ali ako se odlučite zamrznuti je, imajte na umu da će se prilikom odmrzavanja tjestenina raspasti, promeniti ukus i teksturu te postati poput kaše.

Umaci

Ostatke umaka nije dobro zamrzavati jer dolazi do odvajanja sastojaka, pa ih je najbolje pojesti isti dan. Stručnjaci upozoravaju i da posebnu pažnju treba obratiti na umake koji sadrže bilo koju vrstu brašna jer je njihovo odvajanje još intenzivnije.

Kečap

Ako flaša kečapa već dugo stoji otvorena, radije je bacite jer će pri odmrzavaju postati vodenasta.

Prezle

Prilikom zamrzavanja prezle pokupe vodu, zato kad ih poželite odmrznuti postanu mekane, vlažne i promjene ukus. Ako želite praviti jela u koja se dodaju prezle, onda je bolje odvojiti dio bez prezli koji se može zamrznuti, a prilikom odmrzavanja naknadno dodajte svježe prezle.

Pržena hrana

Ne preporučuje se zamrzavanje pržene hrane jer će tokom odmrzavanja pustiti vlagu zbog koje će hrana postati kašasta, a razlog su upravo prezle koje se stavljaju prilikom prženja na ulju.

Svježe biljke i avokado

I avokado i biljke postaće kašasti, a zamrznuto zeleno bilje promijenit će boju u smeđu. Srećom, postoji način kako zamrznuti svježe biljke. Odvojite korijen od listova i njih zamrznite s kockicama leda. Kad želite kuhati možete led odmah ubaciti u vruću vodu.

Konzerve

Pri zamrzavaju konzervisane hrane postoji mogućnost eksplozije. Prednost hrane u konzervi upravo je ta da može dugo stajati u frižideru, pa je nema ni potrebe zamrzavati.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.