OVU SU ISTINE I ZABLUDE O VODI KOJE MORATE ZNATI: EVO KOLIKO VODE BISTE STVARNO TREBALI DA UNOSITE U ORGANIZAM

Dvije trećine vode nalazi se u našim ćelijama, a ostatak u vanćelijskom prostoru. Najvažniji sastojci tog eksternog prostora su natrijum i hlor, dok se u samim ćelijama dominira kalijum.

Ovi životno važni elektroliti imaju savršen mehanizam ulaska, obrade i izlaska iz tijela kod zdravih osoba, pa one ne moraju u toj mjeri da brinu u unosu ove dragocjene tečnosti u organizam. Većinu vode obrade naši bubrezi i ostatak se izbaci, najvećim dijelom, putem urina.

Voda se iz organizma izlučuje na tri načina: urinom, stolicom i znojenjem.

Ono što je bitno naglasiti je da vode ima i u čvrstoj hrani i takav način unosa vode je veoma značajan jer predstavlja negdje oko 1100 ml, dok jedan dio vode tijelo samo stvori – oko 280 ml.

Pored čvrste hrane, unos vode kroz tečnost trebalo bi da iznosi oko 1200 ml dnevno. Iz ovoga možemo zaključiti da je odnos između unosa tečnosti i vode iz čvrste hrane veoma izbalansiran, samim tim i podjednako važan. Sva manja odstupanja od jednog ili drugog načina unosa, mogu se nadoknaditi ispijanjem dodatne čaše ili dvije vode, u zavisnosti od potreba i aktivnosti toga dana.

Da li možemo da pretjeramo sa unosom vode u organizam?

Da, možemo. Savjeti da se piju litre i litre vode da dan i “što više tečnoti, to bolje” nisu ispravni i mogu dovesti do toga da tečnost počne da se nagomilava u međućelijskom prostoru, a također može opteretitat naše bubrege, koji nisu u stanju da obrade tu količinu vode, a samim tim i sve ostale organe u sistemu.

Ilustracija

Naravno, kada su velike vrućine, kao sada, nemoguće je ne piti više vode i to je donekle i poželjno da organizam ne bi dehidrirao, a savršen alarm organizma da je pred dehidratacijim je žeđ, koja vas upozorava da oragnizmu polako ponestaje vode. I ne, nije tačno da kada osjetite žeđ već je kasno da popijete vodu, jer ste već defidrirali. Naravno da bi bilo pametnije da ste to učinili ranije, ali svakako treba to da učinite i tada, kada osjetite žeđ.

Ovo su osnovni pokazatelji koji je vam reći da li je vaše tijelo dovoljno hidrirano:

Dakle, nalivanje litrima vode nije vam potrebno. Naprotiv, kontraproduktivno je i može biti štetno za organizam. Ono što vam je potrebno je izbalansiran unos vode, koji smo gore pomenuli. Bitno je još napomenuti da u tom smislu vodu NIŠTA ne može da zamjeni. Kisele vode, gazirani sokovi, voćni sokovi, alkoholna pića, velike količine voća ne samo da vam neće utoliti žeđ, već ćete njima u organizam unijeti pozamašnu količinu šećera, koji će proizvesti dodatnu žeđ, a u organizam ćete dodatno unijeti mnogo više kalorija.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

U SARAJEVU DANAS HITNA SJEDNICA SKUPŠTINE KS: IMA SAMO JEDNU TAČKU...

0
Informacija o poduzetim aktivnostima nadležnih sigurnosnih i drugih institucija u okviru kojih će se razmatrati sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo, jedina je tačka dnevnog reda hitne sjednice kantonalne skupštine koja će biti održana danas.