Šta kada imate mnogo crvenog luka?
Odgovor je vrlo jednostavan. Francuski klasik, supa od luka.

Mouda i najpoznatija supa na svijetu danas će doći možda i na vaše stolove. Za početak vam treba 1 kilogram crvenog luka, 1 supena kašika maslinovog ulja, 1 supena kašika putera, 2 supene kašika brašna, šećer, sol, biber i majčina dušica. Na kraju 2 do 3 kašike jabukovog sirćeta ili 1 decilitar bijelog vina.
Za podljevanje možete koristiti vodu ili goveđi temeljac (bilo bi idealno). U šerpi istopite puter sa maslinovim uljem. Naglasak je da se sve u ovome receptu radi na izrazito laganoj vatri.
Kada se puter otopio, dodajte crveni luk isjeckan na male ploskice (što tanje, to bolje) jer nema blendanja na kraju. Luk pržiti 20-tak minuta na laganoj vatri uz povremeno miješanje.
Nakon što skroz ispari tekućina od luka i umanji se volumen, dodajete brašno, sol, šećer, biber i sirće ili vino i opet pržite uz često miješanje oko 30 minuta, da se sve zajedno proprži i reducira.

Kada dobijete skroz opušteni luk velike gustoće i lijepe smeđkaste boje dodajte oko jedan litar vode ili temeljca, još soli i bibera po potrebi te majčinu dušicu, i kuhate dok se ne reducira na gustoću da kašika može da stoji zabodena unutra.
Na kraju servirate supu u vatrostalne zdjelice i stavite krutone ili šnite hljeba sa sirom preko (ementaler, rockfort ili slično), pa zapečete 10-tak minuta u rerni da se sir istopi.
Jedan od meni najdražih recepata koji ćete, nadam da, isprobati. Šaljite nam komentare i slike da vidimo kako je kod ispalo.
Uživajte i prijatno.