OZBILJNA UPOZORENJA IZ WHO: PACIJENTI OBOLJELI OD KORONE IZLOŽENI SU VEĆEM RIZIKU USLJED ZAGAĐENJA ZRAKA

Doktori iz Svjetske zdravstvene organizacije govorili su o zagađenju zraka na konferenciji za novinare, te povezanosti sa koronavirusom.

Na početku konferencije je iznesen podatak da je oko sedam miliona prerane smrti ljudi svake godine uzrokovano upravo zagađenjem zraka.

Izloženost zagađenju zraka može povećati rizik od bolesti respiratornog sistema, a koronavirus je upravo to.

Doktorica Maria Neira pojasnila je da zagađen zrak koji udišemo ide u naša pluća direktno.

  • Kroz pluća, zrak nanosi veliku štetu, povećavajući rizik od hroničnih respiratornih bolesti: karcinoma pluća, opstruktivnih hroničnih plućnih bolesti, astme, upale pluća i drugih. A vrlo male čestice odatle mogu doći do krvotoka, te utjecati i na kardiovaskularni sistem i druge organe – pojasnila je doktorica.

Kada je riječ o slučaju zagađenja kod pacijenata koji su oboljeli do COVID-a, rekla je sljedeće:

  • Oni će biti izloženi većem riziku od razvoja bolesti.

Smatra da bi zagađenje vazduha moglo samo pogrošati te bolesti i ljude učiniti još više ranjivim na COVID.

Kako je napomenula, mjere zbog koronavirusa su poznate građanima.

  • Ali, u slučaju zagađenja vazduha, najvažnija preporuka koju možemo reći je da u onim zemljama u kojima su razine zagađenja zraka vrlo visoke, moramo provoditi zakonodavstvo za smanjenje tih razina zagađenja. Moramo se pobrinuti da, kao građani, budemo svjesni činjenice da zagađenje zraka utječe na naše zdravlje –  rekla je doktorica.

Napomenula je da se od svih vlasti država mora zahtijevati bavljenje uzrocima zagađenja zraka.

Zaustavljanje sagorijevanja fosilnih goriva smatra kao jednim bitnim faktorom jer upravo oni doprinose zagađenju, pa i bolestima koje uzrokuje zagađenje zraka.

Video pogledajte i OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SUDAR DVA BH. DRŽAVLJANA U AUSTRIJI, JEDAN DRUGOG VUKAO 100 METARA

0
Vozači iz Bosne i Hercegovine (38, 35) bili su učesnici udesa koji se desio jutros rano na austrijskom putu A10, a o ozbiljnosti udesa govori i to da je reagovala i spasilačka ekipa jer je jedan od suvozača teže povrijeđen.