PALAČINKE SA DALEKOG ISTOKA NISTE JELI: HRSKAVE SPOLJA, SOČNE IZNUTRA

Sa skorim dolaskom proljeća dolaze i mnoge svježe namirnice i vrijeme je da se ponovo zaputimo na pijacu kako bismo isprobali neke od njih.

To je i dobar razlog za isprobavanje nekih novih recepata koji koriste baš te svježe sastojke.

Danas vam predlažemo kinesko jelo – palačinke sa mladim lukom, koje ima bezbroj varijanti u zemlji iz koje dolazi. Predstavlja popularnu uličnu hranu, ali može da bude i zanimljivo rješenje za vikend uživanje, lagani ručak ili dugi doručak. Ideja iza ovog jela je da palačinke budu hrskave spolja, a sočne i višeslojne iznutra, uz obavezni sos u koji ćete umakati vruće tijesto. Sveukupno vrijeme pripreme je malo više od sat vremena, a navedene količine predviđene su za 4 palačinke obima oko 20 centimetara, a vi ih dozirajte po potrebi.

Sastojci:

Tijesto

  • 300 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 195 ml tople vode

Pasta

  • 35 g brašna
  • jedna i po kašičica soli
  • 4 kašike ulja
  • 2 mlada luka, sitno sjeckana
Shutterstock

Sos

  • 1 kašika sirćeta
  • 1 kašika blagog soja sosa
  • 1 kašičica kristal šećera
  • 1 čen bijelog luka, sitno sjeckan
  • parče đumbira oko 3 cm, oljušten i isječen na trakice

Fil

  • Neutralno ulje (od sjemena grožđa ili slično) za podmazivanje i prženje
  • 2 kašičice svinjske masti (opciono)
  • 3 mlada luka, sitno sjeckana

Priprema:

U velikoj činiji pomešajte brašno i so. Polako sipajte vodu, sve vrijeme miješajući, sve dok se ne dobije tijesto koje je glatko i sjajno i koje se polako odvaja od ivice posude.

Mijesite 15 minuta ručno ili 7 do 10 minuta u mikseru. Po potrebi dodajte malo brašna ili malo vode u tijesto. Prekrijte plastičnom folijom i ostavite da stoji na sobnoj temperaturi oko jednog sata, ili do jednog dana u frižideru.

U maloj činiji pomiješajte brašno i so i ostavite sa strane. Tiganj zagrijte na srednju temperaturu i sipajte biljno ulje. Isjeckajte mladi luk i dodajte ga u tiganj. Pržite dok ne postane zlatnožut, oko 5 do 7 minuta. Izvadite luk iz ulja, a ulje sipajte u činiju sa brašnom i solju i miješajte dok ne dobijete pastu.

U maloj činiji pomiješajte sirće, soja sos, šećer, beli luk i đumbir i ostavite sos po strani.

Tijesto podelite na četiri jednaka dijela i potom svaki pojedinačno oblikujte rukama i razvaljajte pomoću oklagije. Napravite pravougaonike dimenzije oko 30 x 10 cm kako biste u testo dodali pastu i mladi luk. Presavijte tijesto na trećine kao što biste učinili sa pismom i potom zarolajte u oblik valjka. Postavite ga uspravno i polako pritisnite rukom tako da na kraju dobijete kružni oblik.

Razvaljajte u četiri kruga obima oko 20 cm. Zagrejte tiganj sa dvije kašike ulja na srednju temperaturu i polako dodajte prvi disk, odnosno palačinku, prenosi Stil.kurir.rs.

Pržite oko 1 minuta na jednoj strani, potom malo smanjite temperaturu i pržite još 2 minuta sa poklopljenim tiganjem dok donja strana ne dobije zlatnu boju.

Okrenite palačinku na drugu stranu i pržite još 2 minuta sa poklopcem. Sklonite poklopac, povećajte malo temperaturu i pržite još 2 minuta.

Poslužite tople, sa sosom za umakanje sa strane.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

U ITALIJI PRONAĐEN KOSTUR S POČETKA NOVE ERE: MUŠKARAC JE BJEŽAO...

0
Arheolozi su u južnoj Italiji pronašli kostur drevnog čovjeka koji je umro u razornoj vulkanskoj erupciji Vezuva 79. godine, piše agencija dpa.