PALI NA NAJNIŽE GRANE: ZAŠTO NEMA NIKOGA U FUDBALSKOM SAVEZU REPUBLIKE SRPSKE

U kancelarijama Fudbalskog saveza Republike Srpske ne možete naći nikoga. Svi zaposleni su dobili slobodne dane, nalaze se na godišnjem odmoru ili bolovanju.

Dobro je poznato da se klubovi gase, da nema novca i ulaganja, a sve to je dovelo do nezadovoljstva većine koja traži smjenu predsjednika Mile Kovačevića.

Predsjednik FS RS je ignorisao mišljenje većine, želio je da sačuva svoje mjesto i položaj, kako u entitetskom tako i u zajedničkom savezu (FS BiH), međutim to je dovelo do reakcije Prosvjetne inspekcije.

Navodno, sutra će biti blokiran rad FS RS, odnosno oko kancelarija ove institucije bit će stavljena žuta traka.

  •  Podnesen zahtjev 43 delegata Skupštine za sazivanje vanredne sjednice Skupštine sa dnevnim redom razrješenje predsjednika FS RS, u skladu sa članom 26 stav 1 Statuta FSRS.
  •  Nakon što zahtjev nije uvažen 6 članova Izvršnog odbora traži održavanje sjednice Izvršnog odbora sa dnevnim redom na kojem bi se između ostalog našla tačka zakazivanje vanredne sjednice Skupštine, opet u skladu sa članom 26 stav 1 i 3 Statuta.
  •  Kako ova dva zahtjeva nisu uvažena, protivno Statutu FSRS, Republička uprava za inspekcijske poslove, odjeljenje prosvjetne inspekcije (zaduženo između ostalog za sport), donosi dva pojedinačna rješenja u kojima se nalaže FSRS da održi sjednice Izvršnog odbora i Skupštine, sa predloženim dnevnim redom.
  •  FSRS, Mile Kovačević, koristeći pravne lijekove, podnosi resornom Ministarstvu porodice, omladine i sporta žalbe na ova dva rješenja inspekcije, koje takođe bivaju odbačene, pa su tako rješenja prosvjetne inspekcije potvrđena u cjelosti. Samim tim FSRS mora da ih izvrši što do danas nije učinjeno, prenosi Srpskainfo.
  • U ovom slučaju, zakonske odredbe određuju izvršenje putem trećih lica, a pošto je predsjednik spriječen u obavljanju dužnosti (postoji sukob interesa), rješenja bi trebala biti izvršena preko prvog potpredsjednika.
  •  Dalje, zbog oglušavanja na donesena rješenja o izvršenju i rješenja o izrečenim kaznama za prekršioce predsjednika FSRS i generalnog sekretara, može se očekivati ”zabrana obavljanja djelatnosti do izvršenja rješenja” kako stoji u Zakonu o inspekcijama Republike Srpske, što bi značilo ”stavljanje katanca” na FSRS.

Preostaje je samo da se vidi da li je Fudbalski savez Republike Srpske spao na najniže grane.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE