PALJENJE LOVAČKOG DOMA I OBRAČUN NOŽEVIMA, SITUACIJA MEĐU MIGRANTIMA ESKALIRALA

Četiri migranta povrijeđena su danas u masovnoj tuči u migrantskome centru Vučjak u Unsko-sanskom kantonu(USK), a sumnja se i kako su migranti ujutro zapalili Lovački dom koji se nalazi na trasi koju koriste za ilegalni ulazak u Republiku Hrvatsku.

Četiri migranta povrijeđena u masovnoj tuči

Po riječima glasnovornika MUP-a Unsko-sanskg kantona Ale Šiljdedića, desetak migranata iz Afganistana i Pakistana sukobilo se u kampu Vučjak.

  • Četiri državljana Afganistana su zadobila lakše tjelesne povrede. Utvrđeno je da se kod trojice radi o povredama nanesenim hladnim oružjem, najverovatnije nožem. Četvrti migrant je pretučen – rekao je Šiljdedić.

Po riječima glasnogovornika, četvorica Pakistanaca uhapšena su zbog povređivanja i sumnjiče se za nanošenje lakših tjelesnih povreda, a policija radi na rasvjetljivanju ovoga slučaja.

Policija sumnja da su migranti zapalili lovački dom uz hrvatsku granicu

Screenshot

Glasnogovornik Šiljdedić potvrdio je i kako policija sumnja da su migranti tokom jutra zapalili Lovački dom na planini Plješevici, koja se nalazi južno od Bihaća.

  • Sumnjamo da bi se moglo raditi o migrantima koji ulaze u objekte na ruti koja vodi prema Hrvatskoj – rekao je Šiljdedić. Potvrdio je kako policija prikuplja dokaze i vrši vještačenja.

On dodaje kako su gotovo svi objekti uključujući i privatne kuće na ruti kojom se kreću migranti oštećene te da u njima privremeno borave migranti kako bi se sklonili od hladnoće i padalina, javlja Hina.

Međunarodne organizacije traže zatvaranje kampa u Vučjaku

Međunarodne organizacije, uključujući Međunarodnu organizaciju za migracije, i Evropska unija zatražile su zatvaranje kampa za migrante u Vučjaku, navodeći kako u njemu vladaju nehumani uvjeti te da je neprikladan za smještaj migranata.

Gradsko vijeće Bihaća u srijedu navečer je dalo suglasnost za uspostavu privremenog centra za migrante u selu Lipa, između Bihaća i Bosanskog Petrovca.

Na takvu odluku reagirao je Odbor za zaštitu Srba u Federaciji BiH i podnio kaznenu prijavu protiv gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića.

Srpski predstavnici se boje da bi migranti mogli ugroziti njihovu sigurnost u povratničkim naseljima.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE