PALMER I EICHHORST OD 28. DO 30. JANUARA SA BH. LIDERIMA U NEUMU: LIJEP IZLET ILI DOGOVOR O IZBORNOJ REFORMI?

Ove sedmice u Bosnu i Hercegovinu, kako je najavljeno, dolaze američki izaslanik za izbornu reformu Matthew Palmer i predstavnica EU-a Angelina Eichhorst.

Američko-evropski dvojac sa bh. političkim liderima obavit će još jednu rundu pregovora o izmjena Izbornog zakona i Ustava BiH. Razgovori se iz Sarajeva sele u Neum i prema informacija Faktora iz diplomatskih izvora trajat će od 28. do 30. januara. Okupljanje je u četvrtak navečer na zajedničkoj večeri.

Stavovi stranaka već su poznati, tako da se teško može očekivati bilo kakvo rješenje. To znači, da će se Opći izbori ove godine, ukoliko ne dođe do nepredviđenih situacija poput blokade finansiranja ili bojkota od strane HDZBiH i SNSD-a, održati po postojećem Izbornom zakonu.

Za SDA, kako je to od početka naglašavao predsjednik ove stranke Bakir Izetbegović, ključne stvari su Dom naroda Parlamenta FBiH čije nadležnosti treba reducirati na one koje ima Vijeće naroda RS-a, uklanjanje etničkih odrednica kod izbora članova Predsjedništva BiH, kao i uklanjanje blokada u funkcioniranju Federacije- imenovanje predsjednika, Vlade i izbor sudija Ustavnog suda FBiH.

Iste stavove imaju i ostale probosanske stranke sa sjedištem u Federaciji BiH, Narod i pravda, Naša stranka, DF, s tim što je SDPBiH najavio da zbog blokade institucija BiH ne želi učestvovati u razgovorima.

HDZBiH i njegov predsjednik Dragan Čović, uključili su minorne stranke okupljene u njegovoj privatnoj udrugi HNS, da one budu predlagači izmjena Izbornog zakona i Ustava BiH, koji je u odnosu na prethodne prijedloge vraćanje pet koraka unazad. Početak i kraj priče jeste famozno legitimno predstavljanje.

Prema Čovićevoj zamisli, Klub hrvatskog naroda u Domu naroda FBiH bio bi u potpunosti pod kontrolom HDZ-a i samo Hrvati sa njegovim certifikatom bi mogli proći iz kantonalnih skupština, koje su opet odabrane u skladu sa HDZ-ovom dominacijom u njima. Onda bi taj Dom naroda birao člana Predsjedništva BiH, Bošnjaka i Hrvata.

Kandidati bi, prema prijedlogu direktnog izbora, bili na listi poredani po broju elektorskih glasova koji bi se dobijali u elektorskim jedinicama/kantonima, a neovisno od broja osvojenih glasova bio bi odabran onaj kojeg izglasaju Klub Hrvata ili Bošnjaka.

Predložio je Čović i indirektan izbor, i to tako što bi svaki od 42 zastupnika iz Zastupničkog doma BiH mogao biti kandidat za člana Predsjedništva BiH, a potvrđivali bi ga ponovo Klub Hrvata i Klub Bošnjaka u Domu naroda FBiH, odnosno kandidata srpskog naroda u NSRS-u.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik poručio je da su spremni podržati dogovore o Izbornom zakonu o izboru člana Predsjedništva BiH između druga dva konstitutivna naroda. On je naglasio da je neprihvatljiv izbor člana Predsjedništva BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH i da je moguć samo direktan izbor Srbina iz Republike Srpske, s tim što je “otvoren za opciju” da se uz Srbin doda i ostali, čime se ispunjava presuda “Sejdić-Finci”, piše Faktor.ba.

Ono što bi eventualno moglo biti prihvaćeno, jesu tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, koje je još prošle godine uradila Centralna izborna komisija BiH, vezane za transparentnost izbornog procesa, tačnost biračkih spiskova, rješenja za bolje definiranje mandata, kompenzacijskih mandata, izvršne funkcije, rješenja za istovremeno obnašanje izvršne funkcije, finansiranja izbora u slučaju neusvajanja budžeta…

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NAČELNIK SOKOCA: PROŠLE SEDMICE JE MOJ RAČUN UGAŠEN ZBOG AMERIČKIH SANKCIJA

0
SDS je preživjela mnoge krize u proteklom periodu pa će i ove najnovije udare o pitanju gašenja računa u banci na koje smo primorani zbog američkih sankcija, rekao je “Glasu Srpske” član Glavnog odbora SDS-a Milovan Bjelica, koji je i sam pod sankcijama SAD, zbog čega je prošle sedmice i sam bio primoran da ugasi račun u banci.