PAMUK POGAČA: TIJESTO KOJE SE NESTVARNO LAKO PRAVI

Oduševiće vas mehkim i vazdušastim ukusom, ali i nevjerovatno jednostavnom pripremom.

Potrebni sastojci:

  • 300 ml mlijeka
  • 100 gr maslaca
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika soli
  • 10 gr suhog kvasca
  • 5 gr ili 1 kašičica praška za pecivo
  • 2 jaja
  • 2-3 kašike ulja
  • oko 800 gr mehkog brašna

Priprema:

Odvojiti od jaja žumance pa ga preliti kašikom mlijeka, dok ostatak mlijeka zagrijemo, a maslac otopimo. Žumance i kašiku mlijeka ostaviti da zaksnije.

U toplo mlijeko staviti kvasac i šećer, pa promiješati.

Dodati malo brašna, kao za dve pune šake, pa dodati žumance i bjelanca, otopljen maslac, so i prašak za pecivo. Sve dobro izmiješati varjačom. Opet dodati brašna, pa sve dobro izraditi. Dodavati po malo brašna, pa testo mešati ili mijesiti. Kada postane već dovoljno tvrdo umijesiti rukom. Na kraju miješanja nama je ostalo oko 50 gr brašna. Tijesto treba da je mekano i pomalo ljepljivo za ruke.

Preliti ga sa pola mjere ulja, okrenuti, ivice ubaciti u sredinu, pa opet okrenuti, prekriti krpom i ostaviti na toplom mjestu sat vremena (može i duže) da odstoji.

Nadošlo tijesto premesiti na radnoj površini uz pomoć preostalog brašna (ne sve) pospite toliko da se tijesto ne zalijepi za površinu na kojoj mijesite.

Oblikovati tijesto u krug, pa ga pritiskati rukama, da se ono poravna. Prebaciti u pleh 28 do 30 cm prečnika u kojem je pek papir ili je samo podmazan, pa dodatno rukom oblikovati tijesto u krug i lijepo ga poravnati. Umočiti vrhove prstiju u preostalo ulje pa napraviti na testu rub 1 – 2 cm od ivice tijesta u krug. Zatim tijesto podijeliti opet vrhovima prstiju u trouglove.

Prekriti krpom i ostaviti 30 minuta da odstoji, uljučiti rernu pa ostaviti pogaču još toliko vremena. Kada se rerna zagrijala umutiti ono ostavljeno žumance sa mlijekom, pa premazati cijelu pogaču. Po želji posuti sjemenkama.

Peći oko 25 minuta za ovako pečeniju varijantu kao na videu ili nešto kraće u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni.

Pogledajte video OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NOVE MJERE U KANTONU SARAJEVO: EVO DO KOLIKO ĆE RADITI POSLOVNI...

0
Usljed poboljšanja epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, Vlada KS donijela je danas zaključak kojim se pomjera radno vrijeme do 22:30 sati poslovnim subjektima u Kantonu Sarajevo čiji je rad, ranijim zaključcima Vlade KS, bio ograničen do 20:00 sati, saopćeno je iz Vlade danas.