PANDEMIJA JE BILA IZAZOV ZA SVE SFERE ŽIVOTA U BIH

Institut za zdravlje i sigurnost hrane i Agencija za sigurnost hrane BiH obilježili su Svjetski dan hrane, na stručnom skupu u Zenici za zdravstvene radnike, predstavnike inspekcija, vladinih ustanova i nevladinih organizacija.

  • Pravo je vrijeme da se podsjetimo na značaj prehrambene industrije za svaku zemlju, kao i na samu sigurnost hrane. Agencija surađuje s nadležnim entitetskim ministarstvima, s inspektoratima, kao i sa specijalističkim laboratorijskim ustanovama. Svi zajedno radimo, kako bi podigli sigurnost hrane na viši nivo – istaknuo je zamjenik direktora Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine Slobodan Dojčinović.

Globalni slogan za Svjetski dan hrane 2021. je “Naše akcije su naša budućnost”, čime se želi skrenuti pažnja na mnogobrojne probleme u proizvodnji hrane i povezanim industrijama u svijetu.

  • Veliki broj ljudi gladuje, procjena je da milijarda ljudi nema dovoljno hrane, a istovremeno u drugim državama imamo veliki broj gojaznih osoba i veliki broj zdravstvenih problema povezanih sa tim – rekao je Jasmin Durmišević iz Odjelja za zdravstvenu ekologiju i higijenu INZ-a,  Seminar INZ-a je bio posvećen “utjecaju pandemije na sigurnost hrane”.

Kako su istaknuli organizatori, iako se pandemija ne širi putem hrane, sektor proizvodnje i prerade hrane, transporta i maloprodaje itekako može biti pogođen pandemijom, pa su dodatne mjere, nadzor, samokontrola, akcija i potezi itekako poželjni.

O veterinarskom nadzoru i ulozi veterinara u proizvodnji hrane tokom pandemije je govorio Rusmir Goletić iz Veterinarskog zavoda INZ-a, koji je istaknuo “bitnost rada veterinara i uloga u sistemu javnog zdravlja, kako životinja, tako i ljudi.

  • Pandemija je odnijela živote nekolicine veterinara, mnogo je bilo oboljelih, ali je to bio izazov za sve sfere života. Bitno je naglasiti da sistem i dalje funkcionira, a izvješće iz Evropske Unije za 2020. godinu kaže da smo postigli određeni napredak u oblasti veterinarstva, ali je potrebno učiniti dodatne napore kako bi unaprijedili ovaj sektor – kazao je Goletić.

Fokus skupa je bio na aktivnostima koje se provode na sigurnosti hrane, ali i njenom kvalitetnoj proizvodnji, u kontekstu pandemije, koja je prilično poremetila sve tijekove rada i proizvodnje.

  • Pokazalo se da svi oni koji imaju odgovorniji pristup, koji primjenjuju HACCP sistem, imaju planove samokontrole, svi oni koji ozbiljno vode računa da njihova hrana bude ispravna i zdrava, lakše su prebrodili “udare” koje je donijelo izlaganje posljedicama pandemije. U raznim oblastima, postoje firme koje su morale zatvarati cijele pogone, proizvodnju, kao posljedicu onog što je učinila pandemija prodorom infekcije u njihov radni i njihov proizvodni ciklus – naveo je direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Senad Huseinagić, saopćeno je iz INZ-a.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NAKON SMRTI DJEVOJČICE IZ KAKNJA: KLUB SDA TRAŽI OSTAVKU DOKTORA BENJAMINA...

0
Na današnjem nastavku sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, zastupnici raspravljaju o Informaciji Ministarstva zdravstva KS o smrti djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja.