PANIKA U VUČJAKU: VELIKI BROJ MIGRANATA U KAMPU ZARAŽEN OD ŠUGE

Noć u privremenom prihvatnom centru Vučjak u Bihaću, koji je premještanjem na stotine migranata iz grada, postao prenatrpan protekla je mirno, ali bi situacija mogla ubrzo da eskalira s obzirom na to da nema dovoljno hrane koja će podmiriti potrebe svih koji trenutno borave u kampu.

U Vučjaku se trenutno nalazi oko 1.700 migranata, ali se broj svakim danom mijenja, budući da se mnogi ponovo vraćaju u grad i javne površine odakle su ih pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova USK-a prije dva dana izmjestili.

Kako javlja naša reporterka Elma Odobašić iz Bihaća, veliki broj migranata došao je u kamp zaražen šugom (svrab, skabijes), te se ovi migranti izdvajaju. Ovu informaciju za Hayat je potvrdila i ministrica zdravstva USK Nermina Ćemalović.

Ono što je zabrinjavajuće jeste da se svrab lako prenosi s čovjeka na čovjeka tjelesnim dodirom.

Iz Crvenog križa Bihaća su nam kazali kako su tokom jučerašnjeg dana podijelili oko 1.500 obroka. Također su naglasili da postoji mogućnost za povlačenjem mobilnog tima sa Vučjaka, ali ova informacija još nije potvrđena.

Hayat

Migranti koji borave u ovom kampu kazali su kako nemaju dovoljno hrane i vode.

Privremeni prihvatni centar Vučjak međunarodne organizacije i humanitarci smatraju neuslovnim. Iz Crvenog križa su naveli da lokacija Vučjaka nema više kapaciteta za podizanje novih šatora.

Ujedinjene nacije (UN) u Bosni i Hercegovini danas su izrazile zabrinutost zbog prebacivanja migranata i tražilaca azila na područje Vučjaka, uputivši apel nadležnim bosanskohercegovačkim institucijama da hitno pronađu alternativni smještaj za migrante.

Bihać je već dvije godine pod konstantnim pritiskom ilegalnih migranata, a građani su ostavljeni sami, bez konkretne pomoći nadležnih državnih institucija. Svakodnevno u prosjeku 150 migranata stiže u taj grad.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE