PARADAJZ JE RAJ ZA ŽELUDAC I DUŠU

I po značenju i po blagodetima paradajz ne znači ništa drugo do raj (na engleskom paradise).

Na njemačkom je rajska jabuka (Paradiesapfel). Zbog značenja ove riječi neki teoretičari tvrde čak da smo u zabludi u vezi s Adamom, Evom i jabukom. Jer, jabuka je, ustvari, rajska jabuka – paradajz.

Paradajz su prvi počeli gajiti Asteci i Inke prije 1.500 godina. Španski osvajači su prilikom povratka iz Centralne Amerike i Meksika ponijeli paradajz sa sobom u Evropu, gde ga prvi put u literaturi spominje Pietro Andrea Mattioli, italijanski botaničar, 1544. godine. Danas se uzgaja u svim zemljama i na svim geografskim širinama, a svjetska proizvodnja prelazi 70 miliona tona godišnje. Postoji više od 600 sorti tog zdravog, crvenog povrća i može se iskoristiti na desetine načina. Donosimo samo neke.

Sušeni paradajz

Sastojci: 2,5 kg svježeg paradajza, so, začini (npr. lovorov list, bosiljak, timijan), po želji – chilli papričice, 3-4 glavice bijelog luka i maslinovo ulje.

Priprema: Paradajz operite, posušite kuhinjskom krpom i po dužini prepolovite. Stavite ih na lim od rerne obložen papirom za pečenje, posolite i pecite na 100 C s lagano otvorenim vratima 6-8h ( ili ih posušite prirodno, nekoliko dana na otvorenom i jakom suncu). Tokom pečenja/sušenja paradajz okrećite svakih 30 minuta. Suhe po želji pospite začinskim biljem. Kada ih budete redali u teglu, između redova stavite listiće bijelog luka, po želji čili papričicu i lovorov list. Ulijte maslinovo ulje do vrha i dobro zatvorite teglu. Rok trajanja ovako pripremljenog paradajza je približno četiri sedmice. Koristite ih uz slana peciva, pite, pizze, fritaje ili foccacije.

Supa od paradajza

Sastojci: malo vegete, maslinovo ulje, malo soli, vrhnje za kuhanje, 500 g pasiranog paradajza, 3 kašike brašna

Priprema: Brašno popržite na ulju nakon čega dodajete paradajz i to brzo kako se ne bi stvorile grudice. Pritom dodajete soli, vegete, a kad supa prokuha, dodajete vrhnje za kuhanje.

Paradajz sos

Sastojci za 2 l sosa: 2 glavice luka, 3 mrkve, 3-4 grančice timijana, 3-4 grančice ruzmarina, 1 bijeli luk, 2,5 l oguljenog paradajza u konzervi, 1 dl maslinovog ulja, so i biber

Priprema: Luk i mrkvu isjeckate na krupne komade i dinstate na ulju zajedno s timijanom i ruzmarinom. Pred kraj dinstanja dodajte i bijeli luk (čitava čehna) i dinstajte još nekoliko minuta. Posolite i pobiberite.

Dodajte paradajz i ostavite na blagoj vatri da sos lagano krčka otprilike jedan sat. Kada je sos gotov, probajte ga i ako je potrebno, začinite još sa solju i biberom.

Ovaj sos od paradajza je osnova za većinu jela gdje su sočnost i okus paradajza baza na koju se jelo nadograđuje. Pravite li lazanje, pastu, ćuftice, paradajz čorbu, pizzu, piletinu u sosu ili drugo, koristite ovaj sos. Napravite li ga ranije, možete ga čuvati u frižideru i do dvije sedmice.

Paradajz punjen piletinom

Sastojci: 4 paradajza srednje veličine, 300 g piletine bez kosti, 7 kašika majoneze, 2 mlada luka, 3 kašike limunovog soka, malo svježeg nasjeckanog peršuna, čili prah, bijeli luk u prahu, kim, so i biber

Priprema: Piletinu izrezanu na tanke trakice ispecite na malo ulja. Svakom paradajzu odrežite vrh i izdubite ih. Isjeckajte mladi luk i pomiješajte s peršunom i piletinom u većoj posudi. Toj smjesi dodajte majonezu, limunov sok i sve začine (po želji). Napunite svaki paradajz i služite odmah uz tost.

Paradajz možete puniti i mješavinom pavlake, mladog luka i nasjeckanih krastavaca s malo začina; feta sirom, maslinama, svježim peršunom i bosiljkom; lososom, škampima, kinoom, rižom, kus-kusom, špinatom i sirom…

Sok od paradajza

Sastojci: 5 kg paradajza, 3 babure, 3 mrkve, 1 korijen od peršuna, 1 korijen od celera, 1/2 kašike šećera, soli po ukusu

Priprema: Zrele i zdrave plodove paradajza operite, očistite od zelenog dijela oko drške, isijecite ga i propasirajte. Korijenje mrkve, peršuna, celera i isječene paprike skuhajte i propasirajte. Propasirani paradajz kuhajte do željene gustine. Pri kraju kuhanja dodajte propasirano povrće, šećer i so, izmiješajte i još malo prokuhajte. Boce treba da su već oprane, ocijeđene i sterilizirane u pećnici na 120°C. Paradajz sipajte pomoću lijevka u boce, navlažite celofan i dobro njime pritisnite boce, pa ga onda okolo zavežite. Povezane boce stavite jednu uz drugu i dobro ih uvijte toplim pokrivačem, najbolje ćebetom, da se na ovaj način pasteriziraju. Ostavite da stoje tako dok se ne ohlade. Hladne ostavite tamo gdje držite ostalu zimnicu.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE