PARTNERSTVO PREKO LEĐE POVRATNIKA: PLENKOVIĆ I DODIK DOGOVORILI IZMJENU TRASE AUTOPUTA SARAJEVO-BEOGRAD

Potpredsjednik RS iz reda Hrvata Josip Jerković izjavio je u petak da se kuće hrvatskih povratnika u općini Modriči neće rušiti jer će se izmijeniti trasa buduće autoceste.

Sve to se dešava nakon razgovora hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i člana BiH Predsjedništva Milorada Dodika.

“Ide izmjena te trase. To mi je u razgovoru potvrdio gospodin Dodik s kojim je hrvatski premijer Andrej Plenković jučer razgovarao o ovome problemu te zatražio promjenu trase autoceste”, rekao je Josip Jerković Hini.

Dio autoceste od Banja Luke prema granici sa Srbijom trebala je proći središtem naselja Garevca, Donjih Kladara i Čardaka zbog čega bi se moralo srušiti više od 100 kuća obnovljenih nakon rata u BiH.

“Zahvaljujući upornome radu hrvatske diplomacije, ali i mještana te predstavnika Hrvata u RS-u kuće hrvatskih povratnika ostat će netaknute”, istaknuo je Jerković.

Preko leđe povratnika

Jučer je ove najave za Vijesi.ba komentirao predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

“Hrvatska strana, sudeći po izjavi premijera Plenkovića, je o ovom slučaju obavijestila samo gospodina Dodika, tako da ja nemam precizne informacije.

Ali ako je ovo tačno, a trebalo bi da jeste, jer ne vjerujem da bi premijer Plenković iznosio netačne informacine u ovom slučaju, onda moram reći da me ovo neodoljivo podsjeća na gotovo isti slučaj sa Srbima povratnicima u Ortiješ kod Mostara gdje trasa koridora VC prolazi preko najplodnije zemlje Srba povratnika u HNK”, kaže Komšić za Vijesti.ba i dodaje:

“Izgleda da i HDZ i SNSD svoje strateško političko partnerstvo grade preko leđa povratnika. HDZ u HNK preko srpskih leđa, a SNSD u Posavini preko hrvatskih leđa. Kako god, to je neprihvatljivo i mislim da trasu i jedne i druge saobraćajnice treba pod hitno izmjestiti i ne dirati povratničku imovinu!”.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SPASILAC KOJI JE DANKU (2) TRAŽIO 20 SATI: NA OVIM MJESTIMA...

0
Spasilac Dejan Ševković iz Gorske službe spasavanja (GSS) bio je gost RTS, i tom prilikom je pričao o potrazi za malom Dankom Ilić iz Bora (Srbija), u kojoj je učestvovao više od 20 sati.