PČELE LEŠINARKE LIVADE ZAMIJENILE STRVINOM, A MED OPET SLADAK

Najveći broj pčela se hrani polenom i nektarom, ali su određene vrste evoluirale tako da se hrane mesom, zamjenjujući cvjetne livade leševima mrtvih životinja.

Da bi bolje razumjeli ovu ekstremnu promjenu u ishrani, naučnici sa univerziteta Kalifornije, Kolumbije i Univerziteta Kornel proučavali su crijevne bakterije ili mikrobiom takozvanih pčela lešinara u Kostarici. Istraživači su otkrili da su pukotine ovih pčela bogate bakterijama koje vole kiselinu, slične onima koje se nalaze kod lešinara, hijena i drugih životinja koje se hrane strvinom.

Njihova studija objavljena je u časopisu mBio, koju je objavilo Američko društvo za mikrobiologiju, prenosi ationalgeographic.rs.

Samo tri vrste pčela na svijetu evoluirale su tako da svoje proteine ​​dobijaju isključivo iz mrtvog mesa, a žive samo u tropskim prašumama. Međutim, prema studijima, postoje i druge vrste pčela koje će, uz nektar, konzumirati i meso svježih leševa životinja kada su im dostupne.

Istraživači su željeli saznati po čemu se razlikuju crijeva pčela lešinara.

Naučnici su postavili 16 stanica sa mamcem od 50 grama sirove piletine koja visi sa grana na oko 1,5 metar iznad zemlje. Da bi odvratili mrave, premazali su kanap vazelinom.

Sakupili su ukupno 159 pčela, uključujući, zbog poređenja, pčele koje se hrane polenom i mesom i pčele vegetarijanke koje se hrane isključivo polenom i nektarom.

Nakon proučavanja mikrobioma pčela izvlačenjem DNK iz njihova trbuha, istraživači su otkrili da su pčele lešinari izgubile neke od osnovnih mikroba koje većina pčela ima i razvila kisela crijeva.

Mikrobiom pčela lešinara obogaćen je bakterijama koje vole kiseline, a to su nove bakterije koje njihovi rođaci nemaju. Ove bakterije su slične onima koje se nalaze u crijevima lešinara, kao i kod hijena i drugih životinja koje se hrane strvinom, vjerovatno da bi ih zaštitili od patogena koji se pojavljuju na lešinama.

Iako se hrane mesom, kako kažu istraživači, med pčela lešinara i dalje je sladak i jestiv. One čuvaju meso u posebnim komorama (u svojim košnicama) u kom je zatvoreno dvije sedmice prije nego što mu pristupe, a ove komore su odvojene od mjesta gdje se čuva med.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE