PEČENA TIKVA ZBOG KOJE I OMILJENI KROMPIR PADA U DRUGI PLAN

Kraljicu jeseni šteta je ne iskoristiti kao slasno jelo na tanjiru, a jedno od najjednostavnijih načina pripreme tikve je da je ispečete u peći.

Kod pečenja tikve nema prevelike mudrosti, radi se o najjednostavnijem receptu za koji vam je potrebno tek malo vremena.

Sami po želji možete odrediti okus pečene tikve koja se najčešće priprema u slatkoj ili slanoj varijanti, čiji okus određuju naravno začini. Đumbir, bijeli luk, ljute papričice odlično se slažu uz slatkasti okus bundeve, dok su njeni idealni partneri u slatkoj varijanti cimet, javorov sirup, vanilija i rum.

Sastojci:

– polovica tikve

– maslinovo ulje

– začini po želji ovisno želite li slatku ili slanu varijantu

Priprema:

Pexels

1. Tikvu prerežite na pola i očistite od sjemenki kako bi dobili samo čisti mesnati dio, zatim režite šnitu po šnitu. Jednaka debljina je važna kako bi se svaki komad tikve ravnomjerno ispekao.

2. Šnite položite na namašćenu tepsiju, te ih pokapajte maslinovim uljem i dobro izmiješajte. Na svaku šnitu stavite začine koje ste odabrali.

3. Pripremljenu tikvu pecite na 180°C oko 45 minuta. Poslužite toplu.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE