PEČENI ĐEVREK: ZA 20 MINUTA NAPRAVITE UKUSNO PECIVO

Lagano pecivo sa hrskavom koricom i mekanom sredinom možete jesti bez ičega, a možete da služite i sa omiljenim namazom i suhomesnatim proizvodima.

Sastojci:

300 ml tople vode

1 kašičica šećera

1,5 kašičica suhog kvasca (5g)

2 kašike ulja

550 g brašna (T400)

1 kašičica soli

Još:

100 g susama

80 ml mlake vode

1 kašičica meda

Priprema:

Vodu, šećer, ulje i kvasac pomiješajte. Ostavite da malo odstoji, pa dodajte brašno i so. Brašno dodajete iz 3 puta. Dobro promiješajte kuhačom brašno, prije nego što dodate sljedeću količinu. Umijesite tijesto koje se ne lijepi za ruke. Ostavite na toplom mjestu da se udvostruči nekih sat vremena. Ako ne možete da čekate, ubrzajte ovaj proces tako što ćete zagrijati rernu na 50°C, pa ubacite tijesto tamo i ostavite 25-30 minuta. Na pobrašnjenoj površini premijesite tijesto i podijelite na osam dijelova. Svaki dio razvucite na debljinu od 40-45 cm, pa sastavite krajeve.

Mlaku vodu i med pomiješajte, pa sjedinite. Svaki đevrek uvaljajte u vodu i med, pa u susam i redajte u pleh obložen pek papirom. Pecite na 200°C nekih 20 minuta.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

MNOGI SU TOBLERONE JELI NA POGREŠAN NAČIN, ALI TAJNA JE OTKRIVENA

0
Toblerone je poslastica koja je na ovim prostorima poznata još od dana bivše Jugoslavije, kada je uz Kinder bila jedna od rijetkih stranih poslastica prisutna na ovim prostorima.