PEDIJATAR UPOZORAVA: OVO SU NAJČEŠĆE GREŠKE KOJE RADE NOVOPEČENI RODITELJI!

Svi roditelji ponekad griješe, a biti roditelj jedan je od najtežih poslova s ​​kojima se možemo susresti, posebno prvih nekoliko mjeseci kada u porodicu tek stigne beba.

Kako objašnjava pedijatar dr. Nilesh Rao, roditeljstvo je proces učenja u kojem povremeno griješimo i tako svladavamo prepreke.

Ali, izbjegavanje nekih uobičajenih grešaka cijeli proces prilagodbe novopečenih roditelja može učiniti lakšim i manje stresnim.

Paničarenje oko svega i svačega

Najčešća pogreška koju svaki novi roditelj radi je paničarenje oko svega. Kako objašnjava pedijatar, roditelji provode prvih nekoliko godina roditeljstva brinući se o mnogim stvarima. Bebina prehrana, spavanje, plakanje… Zabrinjava ih apsolutno sve.

  • Dakle, ako ste jedan od tih uspaničenih roditelja, prestanite se brinuti o svemu i svačemu. Briga o neželjenim stvarima neće učiniti ništa dobroga za vas, kao ni za vašu bebu. Umjesto toga, budite mirni i redovito vodite bebu doktoru, neka vaše brige objasne stručnjaci – objašnjava dr. Rao.

Zanemarivanje oralne njege

Često novopečeni roditelji zanemaruju oralnu njegu svoje djece dok ne bude prekasno, upozorava pedijatar. Naime, oralna higijena jednako je važna za dojenčad kao i za odrasle. ‘

  • S obzirom na to, sljedeći put svakako obrišite bebine desni mokrom mekanom krpom nakon što ste je nahranili. Tako ćete spriječiti nastanak karijesa, ali i ostalih bakterija u ustima djeteta – dodaje, prenosi Index.

Ignorisanje partnera

Dolazak novog člana u porodicu može nas toliko zaokupiti da bismo nesvjesno mogli zaboraviti na svog partnera.

  • Važno je da svome partneru date prednost i provedete kvalitetno vrijeme s njim. Možete bebu ostaviti kod roditelja ili na čuvanju pa s partnerom otići na večeru. To će vam pomoći u održavanju iskre u vašoj vezi ili braku, a također će pridonijeti boljoj atmosferi u domu – savjetuje dr. Rao.

Svađanje s partnerom pred djetetom

Pedijatar upozorava da mnogi roditelji zbog iscrpljenosti, nedostatka sna i mnogo obaveza imaju probleme u vezi koje rješavaju svađom. Međutim, u tom je slučaju potrebno što više izbjegavati svađanje i vikanje pred djetetom.

  • Nikada to nemojte raditi jer konstantno svađanje može imati negativan učinak na mozak dojenčeta. Naime, njegov je mozak vrlo osjetljiv pa svaka vrsta stresa može usporiti djetetov razvoj – objašnjava.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

WASHINGTON POST: BIDEN TAJNO ODOBRIO DODATNO SLANJE BOMBI I RATNIH AVIONA...

0
Američki predsjednik Joe Biden posljednjih je dana tajno odobrio milijarde dolara za nove bombe i borbene avione za Izrael, uprkos zabrinutosti Washingtona zbog očekivane vojne ofanzive na jugu Pojasa Gaze koja bi mogla ugroziti živote stotina hiljada palestinskih civila, navodi se u medijskom izvještaju objavljenom u petak,