PENZIONERI BRINU O LIJEKOVIMA I GRANAPU: KAKVA ODLUKA ĆE BITI DONESENA DANAS

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zakazana je za danas, a zastupnici će, pored ostalog, razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je utvrdila i u proceduru po hitnom postupku uputila Vlada FBiH.

Novina u Zakonu je mogućnost vanrednog usklađivanja penzija pod uslovom da je stopa rasta realnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prethodnoj godini bila veća od tri posto i ako nema akumuliranog deficita u budžetu FBiH, a najviše do stope rasta BDP-a u prethodnoj godini.

Valja podsjetiti da se ranije vanredno usklađivanje penzija moglo dogoditi u slučaju da je BDP rastao minimalno tri posto u dvije uzastopne godine.

Bruto društveni proizvod se obračunavao u sistemu bivše SFRJ, koji ne obračunava i ne objavljuje Federalni zavod za statistiku

Redžo Mehić, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH, kaže da je Vlada FBiH po ocjeni Saveza predložila Parlamentu kozmetičke izmjene, a ne suštinske kojim bi se popravio materijalni i socijalni položaj penzionera. No, nakon ponovne intervencije Saveza, kako kaže, Vlada je uložila amandman na član 79, koji se tiče redovnog usklađivanja. Ovim amandmanom se riječi “realnog bruto društvenog proizvoda” zamjenjuju riječima “bruto domaćeg proizvoda”, piše Oslobodjenje.ba.

Naime, termin bruto društveni proizvod se obračunavao u sistemu bivše SFRJ, koji ne obračunava i ne objavljuje Federalni zavod za statistiku, već objavljuje podatke o bruto domaćem proizvodu. Kako navode iz Vlade FBiH, brisana riječ “realnog” ispred riječi “bruto domaći proizvod” je dovodila do toga da se praktično umanjuje porast penzija u odnosu na porast potrošačkih cijena i nominalni rast bruto domaćeg proizvoda, što je u konačnici dovodilo do slabijeg socijalnog statusa penzionera.

Hayat
  • Radi se o tome da se u članu 79. uzimaju dva osnovna faktora, rast BDP-a u prethodnoj godini i rast cijena troškova života. Međutim, Federalni zavod za statistiku, kad uzima cijene troškova života, on sabira oko 600 proizvoda na tržištu, od lokomotive do hljeba, a penzioneri penziju daju za lijekove, režije i za granap. Mi ne mislimo o namještaju i garderobi i zato je bilo logično da tu budu cijene osnovnih životnih namirnica i lijekova. To je ono što tražimo, naglašava Mehić.

Negativno mišljenje

Irfan Čengić, zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu PFBiH, kaže da je ova partija zatražila izmjene i dopune zakona kojim bi se usklađivanje penzija vršilo u skladu sa indeksom povećanja cijena hrane, a ne općim indeksom cijena.

  • Klub SDP-a je kroz svoje izmjene tražio da umjesto rasta potrošačkih cijena, cijena hrane i osnovnih životnih potrepština bude osnova prilikom usklađivanja penzija, što bi u budućnosti dovelo do toga da penzije budu povećane. Imajući u vidu da su tokom ove godine mjesečna poskupljenja išla i više od šest posto, ukoliko bi se usvojile izmjene Zakona koje SDP traži, to bi sigurno dovelo do povećanja penzija tokom sljedeće godine. Nažalost, naš prijedlog je dobio negativno mišljenje Vlade, jer između ostalog, nismo predvidjeli mogućnost smanjenja penzija, rekao je Čengić.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

TREĆI TOP GUN: HOĆE LI TOM CRUISE OPET GLUMITI MAVERICKA?

0
TOP GUN: Maverick u kina je došao 2022. godine i ostvario odlične rezultate, a ubrzo nakon premijere postavljalo se pitanje hoće li se snimati i treći dio.