PENZIONI FOND OVE EVROPSKE ZEMLJE IZNOSI 1.100 MILIJARDI DOLARA: SVAKI GRAĐANIN ĆE DOBITI 200 HILJADA

Norveški državni fond, najveći svjetski fond, u trećem tromjesečju ove godine ostvario je dodatnih 1,6 prihoda od investicija, odnosno 25,55 milijardi dolara, javlja Anadolu Agency (AA).

Povrat u ovom tromjesečju bio je u skladu s referentnim indeksom norveškog fonda.

Ovim je vrijednost norveškog državnog stabilizacijskog fonda dostigla rekordnih 1.100 milijardi dolara, ali zahvaljujući i rastućim cijenama dionica na svjetskom tržištu i snažnom euru i dolaru.

Na službenim stranicama fonda prije nekoliko dana je objavljeno da je vrijednost državnog penzionog fonda Global prvi put od njegovog osnivanja dostigla 10.000 milijardi kruna, što znači iznos od preko 200 hiljada dolara po stanovniku ove naftom bogate zemlje.

Krajem 2017. godine norveški državni penzioni fond je dostigao granicu od jednog biliona (hiljadu milijardi) dolara prvi put u historiji ove zemlje.

Norveška je glavni proizvođač nafte i svoje energetske prihode ulaže u fond za finansiranje penzija te njima pokriva druge troškove vlade.

Inače, norveški penzioni fond se čuva budućim generacijama u ovoj nordijskoj zemlji. Kako smatraju čelnici fonda, jednog dana nafte će nestati, ali povratak fondu će biti nastavak prosperiteta za norveške građane.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KO U BOSNI I HERCEGOVINI PRIŽELJKUJE RAT?

0
Javnost u Bosni i Hercegovina, bh. dijaspora, dobronamjerni ljudi u regiji, svi su zabrinuti za stanje u Bosni i Hercegovini. Većina razgovora ovih dana, na ulici, na radnim mjestima, u restoranima ili u trpezarijama započinje brigom i upitom: šta se dešava, hoće li biti rata?