PET GREŠAKA ZBOG KOJIH MESO SA ROŠTILJA ISPADA LOŠE

Nemasno meso poput piletine i ćuretine zalijepiće se za rešetke roštilja ako ih ne premažete nekom masnoćom...

Pečenje roštilja je umjetnost i vještina koja se stiče iskustvom.

Da biste ispekli kvalitetan komad mesa potrebno je izbjegavati greške s kojima se suočavaju brojni početnici.

1. Ne uzimate dovoljno vremena za mariniranje

Roštilj će imati bolji okus ako ga marinirate u ulju i začinima nekoliko sati prije pečenja, a idealno bi bilo i cijelu veče prije pripreme.

Ne zaboravite u marinadu dodati i nešto kiseline poput limunovog soka ili sirćeta, jer će ono spriječiti razvoj heterocikličkih amina na visokim temperaturama prženja koje se smatraju kancerogenima.

2. Izbjegavate korištenje dodatne masnoće

Nemasno meso poput piletine i ćuretine zalijepiće se za rešetke roštilja ako ih ne premažete nekom masnoćom.

Papir za pečenje namočite uljem ili maslacem, pa pređite preko zagrijanih rešetki prije nego što na njih stavite ovakve komade mesa.

3. Stavljate na rešetku hladno meso

Kao što ne biste hladan odrezak stavili u tavu, tako je poželjno pustiti da marinirano meso dođe na sobnu temperaturu prije nego što ga stavite na rešetku roštilja.

Na ovaj način nećete “šokirati” meso toplinom, a ono će se ljepše ispeći i imati bolju boju.

4. Previše okrećete meso

Jednom kad komad mesa stavite na roštilj bolje ga je što manje okretati i pomicati.

Naime, mesu s roštilja onaj ekstra okus daje karamelizacija površine, do koje se dolazi kada se komad mesa peče na odgovarajućoj temperaturi i u odgovarajućem vremenskom okviru, piše Punkufer.dnevnik.hr.

Kada mislite da je vrijeme za okretanje odrezaka, hvataljkama nježno pokušajte odvojiti meso od rešetke.

Ako se meso “lijepi” za rešetku, a nauljili ste je, to je znak da ga trebate pustiti da se peče nekoliko minuta duže da biste dobili lijepu karameliziranu površinu.

5. Ne puštate meso da se odmori

Da bi se stabilizovali sokovi u mesu, a vaš odrezak (p)ostao sočan, svaki je komad potrebno odmoriti. Nakon pečenja mesa, zamotajte ga u aluminijumsku foliju i pustite da tako stoji pola vremena od ukupne termičke obrade.

Aluminijumska folija zadržaće toplinu, a vi ćete dobiti ukusan komad mesa.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

PORAZNO: BIH PRVA U EVROPI I DRUGA U SVIJETU PO SMRTNOSTI...

0
Težinu pandemije koju trpi Bosna i Hercegovina najbolje oslikavaju relevantni statistički podaci i poređenje s drugim državama.