PET NAČINA PREHRANE KOJI MOGU DOPRINIJETI GUBITKU VIŠKA KILOGRAMA

Prema Harvard Medical School odluka da jedete više voća i povrća umjesto prerađene hrane ima značajan rezultat kada je u pitanju sagorijevanje masti, ali mnogi nutricionisti ne mogu se složiti oko najbržih načina za mršavljenje.

Kao rezultat suprotstavljenih informacija i niza dostupnih opcija, 160 miliona Amerikanaca svake godine se bavi specijaliziranom dijetom i zajedno izdvaja 70 milijardi dolara na suplemente za mršavljenje i druge potrošne materijale usmjerene na ishranu koji se reklamiraju kako bi sagorili višak.

Iako mnogi ljudi mogu vjerovati da je potrebno puno rada da bi se brzo smršalo, nekoliko dokazanih tehnika i navika u ishrani može učiniti čuda.

Započnite dan vlaknima

Sagorijevanje kalorija se aktivno dešava u trenutku kada ujutro otvorite oči, a odabir pravog doručka može osigurati da se kasnije tokom dana ne prejedate. Jedan jednostavan nutrijent može napraviti veliku razliku.

  • Jedenje hrane od cjelovitog zrna za doručak može pomoći u gubitku težine jer nas vlakna održavaju sitima i mogu nas duže držati sitima, smanjujući naš ukupni unos kalorija”, kaže Dana Ellis Hunnes, viši dijetetičar u medicinskom centru UCLA, i autor knjige Recept for Survival.

Doručkujte uz čaj ili kafu

Nakon što odaberete svoj omiljeni doručak prepun vlakana, tada morate odabrati pravi napitak da biste “otključali” maksimalne nivoe sagorijevanja kalorija. Srećom, dva osnovna napitka u ranim jutarnjim satima mogu poboljšati način na koji doručkujete.

  • Kafe ili čaja može pomoći pri mršavljenju jer je to u suštini napitak bez kalorija koji je bogat antioksidansima i protuupalnim djelovanjem koji može pomoći u procesu mršavljenja”, nastavio je Hunnes.

Kada pijete kafu sa mnoštvom dodatnih zaslađivača i visokokaloričnih krema, ona se u suštini pretvara u kalorijsku bombu, pa je najbolje da pijete crne kafu koja je blago zaslađena.

Vježbajte pažnju dok jedete

Tokom dana, praćenje vaše gladi može spriječiti da se prejedate, a polako i pažljivo jedenje može vam pomoći da prepoznate kada ste zapravo siti.

  • Svjesnost je stanje bića koje se fokusira na sadašnji trenutak – biti svjestan i prihvatiti svoje misli, osjećaje i poruke iz svog tijela” , objasnila je Alyssa Burnison, MS, RD, LN .

Kada prakticirate svjesnu ishranu, to može imati pozitivan utjecaj na vaše emocionalno i fizičko zdravlje, vaš odnos s hranom, a možda i na težinu.

Ova praksa podstiče rutinu zdravog obroka i obeshrabruje ometanje tokom obroka, osiguravajući da se na kraju ne nagomilate nepotrebnim kilogramima dok brzo smršate. Ovu prehrambenu naviku potrebno je malo vježbe da bi se savladala.

Pokušajte s povremenim postom

Brojanje kalorija zvuči privlačno na papiru, ali glavobolja od pomnog praćenja svake sitnice koju stavite u usta može brzo postati dosadna. Srećom, povremeni post može vas poštedi pažljivog praćenja unosa hrane.

Ova navika u ishrani može dovesti do ozbiljnih rezultata, ali samo se pobrinite da to učinite kako treba.

Ne preskačite doručak

Ako ipak odlučite da započnete povremeni post, pobrinite se da to učinite na način da ne preskočite doručak.

  • Doručak omogućava prekid noćnog posta i daje ugljikohidrate koji su potrebni za funkcioniranje organizma”, rekla je Blanca Garcia, RDN, registrirana dijetetičarka na Healthcanal-u.

Osim što će vas zasititi za dan i pokrenuti vaš metabolizam, Klivlendska klinika izvještava da redovni doručci mogu poboljšati zdravlje srca, smanjiti rizik od dijabetesa i još mnogo toga. Ako volite započeti dan obilnim obrokom, ali morate brzo smanjiti svoju težinu, obavezno slijedite najbolju naviku za gubitak težine i optimalne rezultate.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

TURSKI BROD SA 3.774 TONE HUMANITARNE POMOĆI ZA GAZU STIGAO U...

0
- Deveti brod dobročinstva - upućen iz Turske za ljude u Gazi, pristao je u egipatsku luku Arish, gdje će biti istovareno oko 3.774 tone humanitarne pomoći.