PET NAMIRNICA KOJE MOGU SMANJITI VAŠU ANKSIOZNOST

Anksiozni poremećaji su među najčešćim mentalnim bolestima u svijetu, a svake godine pogađaju oko 18 posto stanovništva. Iako se mogu liječiti, manje od 37 posto onih koji ga imaju ne dobije odgovarajući tretman.

Neki se ljudi protive uzimanju lijekova – između duboko ukorijenjenih stigmi mentalnog zdravlja i straha od nuspojava, postoji puno razloga zašto se neko ne osjeća ugodno uzimajući antidepresiv. Međutim, nedavna istraživanja pokazala su neke obećavajuće rezultate. Nova studija objavljena u časopisu Cell Reports Medicine sa Weizmann Instituta za nauku u New Yorku otkrila je da biljna supstanca može igrati ključnu ulogu u smanjenju nivoa anksioznosti.

Supstanca je poznata kao beta-sitosterol, koji se nalazi u raznim biljnim namirnicama poput avokada, pistacija, badema (i drugih orašastih plodova), ulja repice, pa čak i u nekim žitaricama. U nizu eksperimenata u ponašanju, istraživači su otkrili da je beta-sitosterol bio u stanju da proizvodi smirujući efekat kod miševa i sam i u tandemu sa antidepresivom Prozac.

Zanimljivo je da miševi kojima je upravo dana biljna supstanca nisu iskusili nijednu nuspojavu koja je tipično povezana s lijekovima protiv anksioznosti, poput debljanja i umora. Ipak, to ne znači da će jedenje hrane koja je prirodno bogata beta-sitosterolom automatski rezultirati smanjenom anksioznošću.

Nalazi ove studije ne sugeriraju nužno da će samostalno dodavanje biljne supstance omogućiti ljudima koji imaju poremećaje anksioznosti da odustanu od lijekova.

Umjesto toga, s obzirom na to da su nalazi ove studije na životinjama dokazani u kliničkim ispitivanjima (na ljudima), moguće je da beta-sitosterol može omogućiti ljudima da smanje dozu lijekova protiv anksioznosti.

  • Jedan od glavnih problema sa postojećim lijekovima protiv anksioznosti je taj što oni proizvode neželjene efekte, pa ako bi beta-sitosterol mogao pomoći u smanjenju doze takvih lijekova, to bi potencijalno moglo smanjiti i neželjene nuspojave – dr. Nicolas Panayotis, koautor studije navodi se u izjavi.

To također ne znači da dovoljnu količinu beta-sitosterola možete dobiti samo hranom. Panayotis dodaje da biste trebali jesti avokado danju i noću da biste dobili pravu dozu – i vjerovatnije će vam se razviti probavni problemi nego da ublažite tjeskobu.

Bit će zanimljivo vidjeti može li kliničko ispitivanje testirati dodatak ove biljne tvari na ljudima.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE