PET RECEPATA S TRI KLJUČNA SASTOJKA ZA VRIJEME KRIZE

Šećer, mlijeko, jaja, ulje i brašno. Ako ove sastojke trenutačno imate u svojim kuhinjskim ormarićima, možete pripremiti baš svaki od ovih recepata. Osim jednostavnosti, ono što ih čini još zanimljivijima jest činjenica da ih možete pripremiti i u slanim i u slatkim varijantama, pa tako ovdje možete zapravo pronaći ideje za deserte, ali i ukusan brunch, doručak ili popodnevnu marendu.

Kajzeršmarn

Mnogo je priča koje prate nastanak carskog drobljenca odnosno kajzeršmarna, a sve se vrte oko cara Franje Josipa. Nama je najvažnije da se radi o ukusnoj slastici, a upravo to je i slučaj. Ako vam je dosadilo raditi palačinke, iste sastojke pripremite na samo malo drugačiji način i dobit ćete ukusan carski drobljenac. S umacima se poigrajte pa tako možete napraviti onaj od šumskog voća, kajzeršmarn preliti čokoladom ili ga možda samo posuti s malo šećera u prahu. Kako bilo, ovaj recept je iznimno jednostavan i željet ćete ga raditi svako malo, piše Jutarnji.

Sastojci:

2 jaja

2 žlice šećera

150 ml mlijeka

180 g oštrog brašna

prstohvat soli

50 grama maslaca

pire od jabuke

Priprema:

Odvojite žumanjke i bjelanjke. Od bjelanjaka napravite čvrsti snijeg. Žumanjke pomiješajte s mlijekom, soli, šećerom i brašnom te sve dobro promiješajte. Lagano umiješajte bjelanjke. Maslac otopite na laganoj vatri. Ulijte smjesu u tavicu i čekajte da se tijesto zapeče s donje strane. Podijelite kajzeršmarn na manje dijelove kako biste ih lakše okretali. Okrenite komade zapečenog tijesta. Poslužite s pireom od jabuka ili šećerom u prahu.

Palačinke sa kobasicama

Ako vam, pak, nije dosadilo raditi palačinke, napravite one s kobasicama, koje, ako zamijenite bananama ili nekim drugim voćem, mogu postati odličan desert. Recept za uštipke spreman je za tren, naribani sir od njega može napraviti ukusan slani kasnonoćni snack, a možete ih i nakon pečenja uvaljati u šećer pomiješan s cimetom.

Za smjesu:

170 g brašna

1 prašak za pecivo

sol

3 jaja

150 ml mlijeka

Za nadjev:

50 g chorizo kobasice

1 češanj češnjaka

15 g kopra

40 g mladog luka

Priprema:

Brašnu dodati prašak za pecivo. Jaja pomiješati sa soli i mlijekom. Spojiti suhe i mokre sastojke. Na maslinovom ulju sotirati češnjak i mladi luk. Dodati kopar i chorizo kobasicu. Peći palačinke tako da se stavi žlica smjese, pa na nju nadjev pa ih preokrenuti.

Španjolski uštipci iliti churrosi

Španjolski churrosi rade se od choux tijesta i ovaj će vam recept uzeti koju minutu više. Ako nemate slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom, napravite vlastitu, improvizirajte s vrećicom za zamrzavanje kojoj ćete odrezati jedan od vrhova. Ovi su pripremljeni u slatkoj verziji, sa šećerom, i idealno ih je umakati u čokoladni ganache. Ipak, ako im izuzmete šećer iz recepta i promijenite umak u domaću šalšu od pelata, tartar ili omiljeni pesto, evo vam slane divote.

Sastojci:

250 ml mlijeka

100 g maslaca

1 žlica šećera

1 vanilin šećer

150 g brašna

3 jaja

ulje za prženje

Priprema:

U posudu stavite mlijeko, šećer, vanilin šećer, maslac i pustite da uzavre. Neka se kuha sve dok se maslac ne otopi. Potom maknite s vatre pa odjednom ubacite brašno. Drvenom žlicom miješajte dok se tijesto ne krene odvajati od posude. U toplo tijesto dodajte jedno po jedno jaje. Svako jaje dobro umiješajte i tek kad se potpuno upije u tijesto, dodajte sljedeće. Pokrijte ga i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Stavite ga u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom promjera jedan do dva centimetra pa ga istiskujte u duboko zagrijano ulje, prerežite ga nožem ili otkinite prstima. Pržite dok tijesto ne postane zlatno-smeđe boje.

Pohovani hljeb

Pohovani kruh je jedan od najukusnijih načina iskorištavanja starog kruha, i mnogima najdraži doručak. Slan ili sladak, ovisi o ukusima i začinima koje možete koristiti (cimet, majčina dušica, muškatni oraščić…). Svaka od ovih jednostavnih opcija nije za one koji se previše druže s vagom, ali nekako nam sad nije do brojanja kalorija.

Sastojci:

4 kriške starog hljeba

2 dl mlijeka

1 jaje

2 žlice maslaca

Priprema:

Mlijeko i jaje pomiješajte. Na tavi otopite dvije žlice maslaca. Pazite da maslac ne zagori, zato mu dodajte dvije žlice maslinova ulja. Kruh namočite u pripremljenu smjesu od mlijeka i jaja i ostavite ga u njoj pet do sedam sekundi. Kruh stavite na zagrijani maslac. Pržite dok s obje strane ne dobije zlatnu boju.

Prijatno!

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE