PET ZNAKOVA DA VAŠEM TIJELU NEDOSTAJE MAGNEZIJA

Magnezij je mineral i važan hranjivi sastojak koji je našem tijelu potreban za funkcioniranje.

Odgovoran je za pomoć u preko 300 procesa u tijelu. Magnezij pomaže mišićima i živcima da rade učinkovito, pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi, pomaže u održavanju jakih kostiju i stabilnom radu srca. Osim toga, poznat je po tome što djeluje umirujuće i opuštajuće na sve tjelesne sisteme.

Zato nije neobično što počinjemo osjećati posljedice kada našem organizmu nedostaje magnezija. Ovo su neke od njih.

1. Glavobolja i migrena

Ako patite od hronične glavobolje ili migrene, razlog za to možda se krije u niskom nivou magnezija u tijelu. Istraživanja su pokazala da ljudi koji obolijevaju od migrene imaju tendenciju nižeg nivoa magnezija u tijelu. Smatra se da niska razina magnezija pridonosi glavoboljama i migrenama zbog svoje uloge u podršci zdravoj neurološkoj funkciji i stvaranju neurotransmitera.

Američka zaklada za migrenu predlaže uzimanje dodatka magnezijevog oksida u količini 400-500 miligrama (mg) dnevno kako bi se spriječile migrene. Također su došli do saznanja ja uzimanje magnezija pomaže u smanjenju (pred)menstrualnih glavobolja koje se javljaju kod velikog broja žena.

2. Neuredna probava

Mučite li se s neurednom probavom tj. višednevnom konstipacijom, velike su šanse da vam nedostaje magnezija. Naime, magnezij ima višestruku ulogu u našoj probavi. Pomažući uvlačenju vode u crijeva, magnezij pomaže održavanju stolice mekom za učinkovitije uklanjanje. Također, pomaže i u održavanju kontrakcija mišića crijeva.

Osim što će do neuredne probave doći zbog nedostatka magnezija, u tome veliku ulogu igraju i hronični stres, unošenje previše kofeina i šećera, a sve to iscrpljuje već ionako nisku razinu magnezija u organizmu.

3. Grčevi u mišićima

Zbog važne uloge koju ima u podršci vašim mišićima, nedostatak magnezija može dovesti do bolnih grčeva u mišićima, i to najčešće u donjem dijelu nogu te u stopalima. Mišići se stežu i opuštaju, a bez dovoljne količine magnezija, ove kontrakcije i opuštanja mogu postati teške i nekoordinirane.

Istraživanje provedeno 1996, kojim se i došlo do ovih saznanja, uvelo je u medicinu ispitivanje količine magnezija kod svakog pacijenta koji ima trajne ili jake bolove u mišićima.

4. Stres i anksioznost

Zbog svoje važne uloge u stvaranju neurotransmitera, niska razina magnezija može ostaviti osjećaj tjeskobe, stresa i razdražljivosti. Neurotransmiteri su hemijski spojevi koje se nalaze u mozgu i pomažu živcima da međusobno komuniciraju pa je anksioznost jedan od najvećih simptoma nedostatka magnezija.

Oni pomažu našem tijelu da regulira različita ponašanja, poput spavanja, obrazaca razmišljanja, raspoloženja i još mnogo toga. Nedostatak magnezija može rezultirati različitim poremećajima raspoloženja, uključujući anksioznost, depresiju, razdražljivost i zbunjenost. Upravo je zato važno ispitati i te vrijednosti kada kod sebe uočimo simptome anksioznosti ili depresije.

5. Nesanica

Ako vam besane noći nisu nepoznanica, odgovor možda leži u magneziju. Neurotransmiter gama-amino-maslačna kiselina (GABA) igra ulogu u pomaganju tijelu da se opusti. GABA je neurotransmiter odgovoran za smirivanje nervne aktivnosti, a magnezij igra važnu ulogu u stvaranju GABA-e u mozgu.

Nizak nivo magnezija može dovesti do niske proizvodnje GABA-e, a samim time i do nesanice. U još težim slučajevima nego u ovih pet navedenih može doći do mnogo ozbiljnije hipomagnezijemije, kada je koncentracija magnezija u krvi ispod 1,6 miliekvivalenata (mEq) na litru krvi. Prvi znakovi toga su povraćanje, mučnina, pospanost i tremor.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.