SASTOJCI:
700 g piletine
malo soli
malo gril mješavine začina za piletinu
50 g suhog mesa
16 kom suhih šljiva
2 krompira
malo ljute sudžuk paprike
malo maslinovog ulja
50 ml slatkog bijelog vina
PRIPREMA:

Suhe šljive staviti u šerpu sa vodom i kratko prokuhati, samo toliko dok voda provri. Izvaditi ih iz vode i prepoloviti po dužini.
Suho meso narezati na tanke listiće. Pile posoliti i utrljati mješavinom začina, zatim zadići kožu koliko god možete.
Ispod kože umetati listiće suhog i polovine suhih šljiva.
Na kraju metalnim štapićem ili čačkalicom zatvoriti pile da nadjev ne iscuri prilikom pečenja.
Krompir oprati, oljuštiti, naseći na kolutove te začiniti solju i ljutom sudžuk paprikom.
U zemljani sud staviti malo maslinovog ulja, rasporediti začinjene kolutove krimpira i na kraju staviti nadjeveno pile.
Preliti sa malo maslinovog ulja i vinom. Zemljani sud poklopiti i staviti u rernu na 190 stepeni i peći 60 minuta.
Nakon 60 minuta zemljani sud otkriti, pile okrenuti i peći ga 10 minuta, zatim ponovo okrenuti da se i gornja strana zapeče i peći 5 minuta.