PITA OD JABUKA I PUDINGA ZBOG KOJE SE NEĆETE SE RAZOČARATI: NEODOLJIVA I PRHKA

Ako volite jabuke predlažemo da pokušate napraviti prhku pitu od jabuka i pudinga. Nećete se razočarati...

Sastojci

PRHKO TIJESTO

  • 120 g glatkog brašna
  • 60 g oštrog brašna
  • 100 g hladnog maslaca
  • 30 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 jaje
  • 1 kašikica praška za pecivo

PUDING

  • 1 puding od vanilije
  • 500 ml mlijeka
  • 30 g šećera

JABUKE

  • 500 g očišćenih jabuka
  • 1 kašika limunovog soka
  • naribana korica od pola limuna
  • 1 kašika (20 g) šećera
  • 1 vanilin šećer
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema

Izmiješati obje vrste brašna, šećer, vanilin šećer, sol i prašak za pecivo. Dodati na komadiće rezan hladan maslac, pa prstima napraviti mrvičasto tijesto. Na kraju dodati jaje i mijesiti samo da se svi sastojci povežu i dobije kompaktno tijesto, donosi Coolinarika.

Jabuke oguliti, prerezati popola i očistiti od sjemenki. Narezati na tanke fete, politi limunovim sokom, umiješati naribanu limunovu koricu, šećer i vanilin šećer. Ko želi može dodati cimet, rum..Staviti sa strane. Tijesto podijeliti na dva jednaka dijela.

Svaki komad pobrašniti sa svih strana pa razvaljati u paketiću od papira za pečenje u pravougao dimenzije 18 x 27 cm (moj kalup je tih dimenzija). Kalup ili keramičku posudu premazati uljem ili maslacem i pobrašniti. Višak brašna otresti.

Na dno kalupa staviti jedan komad razvaljanog tijesta i nabosti vilicom. Skuhati puding u mlijeku pazeći da se ne naprave grudice. Puding se ne treba hladiti, vrućim se preliju jabuke.

Po tijestu rasporediti jabuke pa ih preliti vrućim pudingom. Pričekati trenutak da vrućina ispari pa staviti drugi komad tijesta. Lagano pritisnuti dlanovima da se tijesto spoji s pudingom. Zatim tijesto nabosti vilicom.

Peći 50 minuta na 180°C. Ohladiti pa posuti šećerom u prahu.

Napomena: Iako donje tijesto prije stavljanja voća uvijek zapečem 10-tak minuta, ovaj put nisam i odlično se ispeklo. Ako niste sigurni u svoju pećnicu, onda donje tijesto malo zapecite.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NAUČNICI OTKRILI NOVI UZROK HRKANJA

0
Zlo poznato samo onima koji se sa njim bore: hrkanje. Dok kao uzrok (ili opravdanje) navodite probleme sa sinusima, prehladu ili umor, razmislite još jednom. Naučnici imaju novi odgovor za vas.