PITALI SMO METEOROLOGA KRAJINOVIĆA KADA MOŽEMO OČEKIVATI SNIJEG: ŠTA DONOSI KRAJ DECEMBRA?

Bosna i Hercegovina, ali i veći dio evropskog kontinenta pod uticajem je snažne antickilome odnosno polja visokog zračnog pritiska koji donosi i dosta stabilno vrijeme - neuobičajeno toplo i bez padavina širom BiH.

Uobičajene vrijednosti temperature zraka za kraj decembra

  • Vrijednosti jutarnjih temperatura narednih sedam do deset dana u BiH kretat će se od -3 do 9 u Bosni. Najviše temperature kretati će se na jugu čak i do 13 stepeni, što je dosta iznad prosjeka za ovo doba godine – rekao je Bakir Krajinović za Hayat.ba.
  • Promjena temperaturnog režima i dva-tri dana sa padavinama očekuje se tek 28. i 29. decembra kada će se temperature vratiti u one uobičajene vrijednosti za kraj mjeseca decembra. To su jutarnji u Bosni između -10 i -5 stepeni. U Hercegovini oko 0 stepeni. Maksimalne dnevne temperature zraka u Bosni neće prelaziti 0 stepeni, a u Hercegovini 5 stepeni – dodaje.

Ono što je neuobičajeno za ovo doba godine jeste izostanak padavina širom naše zemlje. Čak ni na planinama nema dovoljno snježnog pokrivača za nesmetano odvijanje zimskih sportskih aktivnosti.

Sezonska prognoza

Što se tiče zime, Krajinović kaže da prognoza ukazuje na to da će vrijednosti temperature zraka za cijelu sezonu biti iznad prosjeka sa manjim količinama padavina u odnosu na ono što smo mi navikli.

  • To ne znači da nećemo imati prodore hladnih zračnih masa sa sjevera kontinenta koje donose i ove najavljene temperature krajem mjeseca decembra, ali i snježnih padavina. Klimatski uslovi u Bosni i Hercegovini su takvi da uvijek imamo snježnog pokrivača tokom najhladnijeg doba godine. Nerijetko imamo dosta niske vrijednosti temperatura zraka – kazao je Krajinović.

Apsolutni rekordi za mjesec decembar se kreću od -26,8 stepeni, koliko je izmjereno na Bjelašnici 17.decembra 1961. U Mostaru je apsolutni rekord -7,8 stepeni izmjereno 2009.

Naši klimatski uslovi su takvi da možemo očekivati dosta visoke temperature tokom decembra , ali i moramo biti spremni na dosta niske vrijednosti.

(A.Herak)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

JEZIVI SNIMAK ŠOKIRAO PAKISTAN: BRAT UDAVIO SESTRU, OTAC SVE GLEDAO

0
Pakistanska policija uhapsila je oca i brata nakon što se proširio videosnimak iz pokrajine Punjab na kojoj brat davi svoju sestru dok ih otac gleda, rekli su danas dužnosnici.