PLAN MJERA ZA EFIKASNO UPRAVLJANJE MIGRANTSKOM KRIZOM

Vijeće ministara BiH usvojio je Informaciju Ministarstva bezbjednosti sa Planom mjera i aktivnosti za efikasno upravljanje migrantskom krizom u Bosni i Hercegovini od 14. decembra 2020. godine, te donio odgovarajuće zaključke s ciljem efikasnog provođenja ovog plana.

Ažurirani plan mjera i aktivnosti za efikasno upravljanje migrantskom krizom u BiH sadrži sedam prioriteta, 24 mjere i 127 aktivnosti, što predstavlja povećanje u svim segmentima u odnosu na plan iz 2018. godine, koji je sadržavao pet prioriteta, 17 mjera i 73 aktivnosti.
Bezbjedonosne agencije

Određenim mjerama planirane su bolja saradnja i koordinacija svih institucija i bezbjednosnih agencija u skladu sa njihovim nadležnostima na planu zaštite granice BiH. Plan mjera je ažuriran i unaprijeđen i u dijelu koji se, između ostalog, odnosi na poboljšanje koordinacije i saradnje ključnih aktera, uključenih u proces upravljanja migracijama i suzbijanje nezakonitih migracija, očuvanje javnog reda i bezbjednosti bh. građana i njihove imovine. Takođe, planira se bolja koordinacija svih institucija u BiH nadležnih za pitanja stranaca koji su nezakonito ušli u BiH, kako bi se izmjestili izvan naseljenih i urbanih mjesta u za to posebno izgrađene objekte.

Planom se želi poboljšati i koordinacija aktivnosti s nadležnim tijelima na nivou regionalne i međunarodne saradnje u borbi protiv nezakonitih migracija, kao i saradnje s donatorima i međunarodnim organizacijama.
BiH

Među prioritetima je bolje provođenje sporazuma o readmisiji i jačanje readmisijskih i kapaciteta u oblasti azila, kao i intenzivnija borba protiv krijumčarenja migrantima.

Jačanje Granične policije BiH te kapaciteta za efikasnije upravljanje nezakonitim migracijama u BiH ostaje prioritet Savjeta ministara BiH.

Dva nova prioriteta odnose se na podršku lokalnim zajednicama u kojima su uspostavljeni privremeni prihvatni centri, ali i na jačanje kapaciteta Koordinacionog tijela za pitanja migracija u BiH, odnosno Operativnog štaba za pitanja migracija u BiH.

Planirane mjere

Za realizaciju Plana mjera i aktivnosti za efikasno upravljanje migrantskom krizom u BiH je potrebno 215.253.700 KM, od čega je iz budžeta institucija BiH potrebno izdvojiti dva miliona KM, a putem donacija 189.838.900 KM, te koristeći budžet i donacije potrebno je obezbijediti 23.414.800 KM.

Međunarodne organizacije pozvane su da se još aktivnije uključe u realizaciju planiranih aktivnosti i obezbjeđenje potrebnih finansijskih sredstava za realizaciju ovog plana, a institucije BiH da, u skladu sa svojim nadležnostima, preduzmu potrebne aktivnosti kako bi se što više planiranih mjera realizovalo putem donatorskih sredstava.

Institucije i agencije u BiH zadužene su da, kao nosioci aktivnosti u skladu sa svojim nadležnostima, odmah preduzmu potrebne aktivnosti kako bi se realizovale mjere i aktivnosti predložene u ovom planu.

Informacija sa Planom mjera bit će dostavljena na realizaciju svim institucijama i organima u BiH na koje se odnosi.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

PRVI SNIMAK PADA RUSKOG BOMBARDERA: ISPALIO RAKETE NA UKRAJINU, PA SE...

0
U ruskoj regiji Stavropolj srušio se borbeni avion, objavilo je rusko Ministarstvo odbrane, prenosi ruska novinska agencija RIA Novosti.